Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Svědík líčí, jak zaskočil Spartu. Kanga hraje na riziko, chybí mu zodpovědnost

Dostat nepříjemného soupeře na začátek ligové sezony se Slovácku vyplatilo. Tým Martina Svědíka vytěžil z utkání na Spartě, co šlo, a domů odjížděl s tříbodovým bonusem. Slovácko těžilo ze svého týmového pojetí a chyby pražského celku nekompromisně trestalo. "Kanga je určitě výborný hráč, ale hraje na riziko," hodnotil Svědík jeden z faktů, proč jeho tým zvítězil 2:0.

Guélor Kanga
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

Slovácko do prvního poločasu vlétlo nebojácným způsobem a Spartu tlačilo. "Myslím, že tam byla kvalita našeho výkonu lepší než ve druhém poločasu. Mělo to všechno své příčiny. Kvalita hry Sparty, jiné rozestavení, naše nějaké chyby, ale první poločas měl velice dobré parametry," řekl Svědík v pořadu Dohráno Plus.

Jenže to byla hlavně Sparta, kdo chyboval. Kanga přišel ve středu pole o míč a Slovácko mohlo jít do brejku. Kalabiška dostal naservírovaný míč od Dvořáka, pohrál si s Kayou a hosté nečekaně vedli v 19. minutě 1:0.

Kde byl problém ve hře Sparty? Poslechněte si nový Fotbal fokus podcast:

"Sparta začíná od začátku, má to složitý, bude to chtít čas a trpělivost, než se to zaběhne. Myslím, že když jsme viděli zpětně zápasy z minulého roku a samozřejmě ty přípravné, tak s Dynamem Moskva dostala Sparta gól, kdy Dynamo trestalo ve stejných prostorech, co jsme presovali my. Gól padnul úplně stejně," připomněl Svědík utkání Sparty, které zremizovala 1:1.

Slovácko proto podle Svědíka chtělo přesně dle takového návodu získávat balony v určitých prostorech a zároveň agresivně napadat. A pak si už jen počkat na správnou chvilku a chybu domácích.

"Kanga je určitě výborný fotbalista, ale v takových prostorech prostě hraje na obrovské riziko. Chybí mi tam zodpovědnost a na to jsme vsadili. Můžete být dobrej fotbalista, ale musíte být odpovědný a vědět, kde si můžete chybu dovolit a kde ne. Je to něco jiného na útočné polovině než v nebezpečných prostorech," hodnotil trenér Slovácka schopnosti a přístup gabonského záložníka.

Je nám líto, video expirovalo.
Studio fotbal - Dohráno Plus

"My tohle máme celkem zvládnuté, ale máme problém s efektivitou a využítím zisku míče. Teď se nám to povedlo výborně, dohráli jsme to do fáze, že jsme vstřelili dvě branky," připomněl Svědík druhý gólový moment zápasu, kdy Navrátil obral na hranici faulu Sáčka, posunul na nabíhajícího Daníčka a ten v pohodě navýšil vedení.

Limitů Slovácka si je ale dobře vědom, při zranění Tomáše Zajíce je problém zejména v útoku. "Zkoušeli jsme nějaké složení. Potřebovali jsme tam dostat rychlostní typ hráče. V generálce s Trenčínem hrál Kalabiška, teď Navrátil, aby tam byla agresivita, abychom potrápili stopery. Potřebovali jsme tam dostat rychlostního hráče," vysvětlil Svědík.

Utkání Sparta - Slovácko
zdroj: ČTK

Návrat Zajíce už je nicméně v dohledu, v sobotu na utkání 2. ligového kola s Českými Budějovicemi by měl být k dispozici. Vítězství ze Sparty teď chce doma potvrdit.

"Jinak ta výhra nebude mít takový zvuk. Co uděláme s útokem, uvidíme. Vítězná sestava se většinou nemění. Určitě ale chceme ještě někoho přivést. Stačí zranění nebo karty... Navrátil není na to, aby odehrál celou sezonu."

Komu bude dávat Svědík jistě prostor, bude i šestatřicetiletý záložník Milan Petržela, který se z Plzně vrátil do Slovácka po třinácti letech. "Byly pasáže hry, se kterými jsem určitě spokojen nebyl. Je to o udržení stabilní výkonnosti a ještě se zlepšovat," prohlásil pětačtyřicetiletý kouč, který je znám svými vysokými nároky. "Tkví to v detailech, hlavně v pracovitosti," dodal.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články