Evropská komise schválila Vodafonu akvizici za 471 miliard korun, v Česku převezme kabelovou síť UPC

Evropská komise (EK) povolila britské telekomunikační společnosti Vodafone Group převzít aktivity poskytovatele kabelové televize a širokopásmových služeb Liberty Global v Německu, Maďarsku, Rumunsku a České republice. Znamená to, že Vodafone v Česku převezme mimo jiné i kabelovou síť UPC. Komise ve čtvrtek uvedla, že souhlas je podmíněn dodržením všech závazků, které Vodafone dal k ochraně hospodářské soutěže.

Brusel Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vodafone

vodafone | Foto: vodafone .cz

Transakce za 18,4 miliardy eur (471 miliard Kč) je jednou z největších akvizic v historii společnosti Vodafone. Součástí transakce není slovenská UPC, která se už dříve spojila s českou, protože Vodafone na Slovensku nepůsobí.

Vodafone je druhým největším mobilním operátorem na světě. Firma doufá, že převzetím aktivit Liberty Global si v Německu upevní pozici vůči lídrovi trhu, společnosti Deutsche Telekom.

Aby získal souhlas evropských orgánů, které se obávaly oslabení konkurence v Německu a České republice, zavázal se Vodafone, že prostřednictvím nově vzniklé společnosti umožní konkurentovi Telefonica Deutschland přístup ke sloučené vysokorychlostní širokopásmové síti.

Vodafone v České republice poskytuje služby 3,9 milionu zákazníků. Firma ve čtvrtek sdělila, že schválená transakce by měla být ukončena k 31. červenci. Spojením s UPC Česká republika se Vodafone ČR rozroste o 1,5 milionu domácností připojených k síti nové generace, která poskytuje více než půl milionu zákazníků služby vysokorychlostního pevného internetu, 539 tisícům zákazníků kabelovou televizi a 200 tisícům uživatelů pevné telefonní linky.

Vodafone slibuje další investice a nové služby. Celkem bude služeb této firmy využívat 110 milionů domácností a firem.

Vodafone Group

Vodafone Group je britským mobilním operátorem, který má druhý největší počet zákazníků na světě - přibližně 650 milionů. Poskytuje mobilní služby ve 25 zemích a v dalších 41 spolupracuje s lokálními partnery. Na 19 trzích poskytuje také fixní připojení.

Firma, která vznikla 1. ledna 1985 původně spadala pod společnost Racal Telecom, licenci na provozování telefonní sítě získala v roce 1983. O dva roky později pak vznikl Vodafone jako přidružená firma. Ústředí má nyní v Londýně a Newbury. 

Vodafone bude nabízet neomezená data, podmínkou je ale pevné připojení

Číst článek

Letos v květnu Vodafone Group oznámil, že ve finančním roce 2018/19 vykázal ztrátu 7,6 miliardy eur (téměř 196 miliard Kč) a poprvé snížil dividendu, aby si zajistil dostatek prostředků pro budování mobilních sítí nové generace 5G a na dokončení akvizice firmy Liberty Global.

Vodafone Czech Republic a.s. vznikla v roce 1999 jako Český mobil, a.s. Tato společnost v září téhož roku získala licenci na třetí mobilní síť v Česku a v lednu 2000 zahájila provoz. Původně až do roku 2005 používala obchodní značku Oskar.

Vodafone Czech Republic zvýšila letos v prvním čtvrtletí meziročně počet zákazníků o 120 tisíc na 3,897 milionu. Podíl uživatelů předplacených karet se pohybuje pod 30 procenty. Základní kapitál firmy je 8,27 miliardy korun.

UPC

Právní úprava uchovávání dat o telekomunikaci zůstane beze změn, rozhodl Ústavní soud

Číst článek

Ve čtvrtek schválená akvizice se týká také firmy UPC Česká republika, s. r. o. – největší české kabelové firmy. Ta poskytuje televizní služby, vysokorychlostní internet nebo služby spojené s telefonováním prostřednictvím pevné linky do 1,4 milionu domácností. 

Loni UPC ČR vykázala čistý zisk 1,94 miliardy Kč proti předchozí ztrátě 223 milionů Kč. Za nárůstem stojí mimo jiné prodej polovičního podílu v satelitní firmě UPC DTH. Tržby vzrostly o 5,6 procenta na 4,57 miliardy korun.Nejvíce, téměř třemi miliardami Kč, se na tržbách podílely příjmy z internetu a hlasových služeb. Kabelová televize vynesla 1,2 miliardy Kč a datové služby 99 milionů Kč.

Pod značkou UPC společnost působí na českém trhu od roku 2000, služby poskytuje již od roku 1991, tehdy pod názvem Cable Plus (Cable+, Kabel Plus, Kabel+). Společnost začínala jako dodavatel analogových televizních programů prostřednictvím kabelové sítě především ve větších městech. V dubnu 2016 se sloučily české a slovenské pobočky.

UPC je součástí skupiny Liberty Global, která obsluhuje přes 27 milionů klientů ve 14 zemích s 56 miliony objednaných služeb.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme