Plavec Horton odmítl kvůli dopingovým skandálům sdílet stupně vítězů se Sun Jangem. Sklidil potlesk

Australanu Macku Hortonovi tleskali jeho plavečtí kolegové za to, že se při ceremoniálu na mistrovství světa odmítl postavit na stupně vítězů po bok kontroverzního Číňana Sun Janga. Horton, který už při triumfu na OH 2016 označil Sun Janga za dopujícího podvodníka, stál při přebírání stříbra za 400 metrů kraul na zemi za stupínkem. Sun Jang byl na tom nejvyšším, protože počtvrté za sebou tuto disciplínu na mistrovství světa vyhrál.

Kwangdžu (Korea) (Aktualizováno: 13:31 22. 7. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Australan Mack Horton se při ceremoniálu na mistrovství světa odmítl postavit na stupně vítězů po bok kontroverzního Číňana Sun Janga.

Australan Mack Horton se při ceremoniálu na mistrovství světa odmítl postavit na stupně vítězů po bok kontroverzního Číňana Sun Janga. | Foto: YUTAKA/AFLO SPORT | Zdroj: Reuters

V korejském Kwangdžu měl velkou podporu čínských fanoušků, ale v plavecké komunitě není oblíbený kvůli svým dopingovým skandálům. Ten poslední přišel loni v srpnu, kdy při dopingové kontrole doma v Číně rozmlátil zapečetěné vzorky krve kladivem.

Světový rekord v Kwangdžu. Britský plavec Peaty zaplaval 100 metrů prsa za 56,88 sekund

Číst článek

Hájil se tím, že antidopingoví komisaři při kontrole porušili několik nařízení, a od Mezinárodní plavecké federace FINA dostal pouze varování. Světová antidopingová agentura WADA se ale proti tomu odvolala ke sportovní arbitráži CAS, která bude případ projednávat v září.

Sun Jang tak může závodit na mistrovství světa, ale Horton dal znovu jasně najevo, co si o něm myslí. „Nechci sdílet pódium s někým, kdo se chová takhle,“ řekl na Číňanovu adresu. Odmítl i Sun Jangovu výzvu na tradiční společné pózování medailistů fotografům.

Kontroverzní Jang je mistrem světa na 400 metrů volným způsobem, slaví také Australanka Titmusová

Číst článek

A světoví plavci jeho odvahu ocenili. „Čekali jsme na medailový ceremoniál a byli jsme zvědaví, co se stane. Bylo to úžasné. Když jsme přišli do jídelny, přišel po nás a celá jídelna začala tleskat,“ popisovala v pondělí novinářům americká prsařka Lilly Kingová.

Závodníci podle ní cítí, že jim mezinárodní organizace FINA neposkytuje dostatečnou ochranu. „Takže se sportovci musejí postavit sami za sebe. Myslím, že tohle byl začátek,“ řekla dvojnásobná olympijská vítězka z Ria.

Australan Mitch Larkin byl na svého krajana ohromně hrdý. „Myslím, že 99 procent sportovců od bazénu ho podporuje, takže v tom rozhodně není sám. To, co udělal, bylo statečné a kurážné a cítím k němu velký respekt za to, že to dokázal,“ řekl.

Sun Jang není mezi plavci oblíbený. „Tenhle člověk měl být vyhozen z plaveckého světa. Všichni si nejsou rovni. Udělat to třeba já, tak už tady nejsem. Jeho právníci budou mít svou story a bude to slovo proti slovu. Sun Jang je asi taková hvězda, že by nedovolili, aby tady nebyl. Ten kluk je mi nesympatický. Měl by dostat nějaké klepnutí přes prsty,“ řekla Radiožurnálu Barbora Závadová.

Martin Charvát, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme