Británie požaduje po Íránu propuštění zadrženého tankeru. Ministr zahraničí Hunt mluví o ‚státním pirátství‘

Británie v pondělí vyzvala Írán, aby okamžitě propustil britský tanker Stena Impero, který zadržely íránské revoluční gardy v pátek v Hormuzském průlivu. Podle Londýna jde o nelegální čin. Sdělil to v pondělí mluvčí britské premiérky Theresy Mayové. Mluvčí íránské vlády naopak řekl, že šlo o legální opatření.

Londýn (Aktualizováno: 23:44 22. 7. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tanker Stena Impero na archivním snímku

Tanker Stena Impero na archivním snímku | Zdroj: AP/ČTK

Podle šéfa britské diplomacie Jeremyho Hunta chce Británie vytvořit Evropou vedenou misi na ochranu námořní dopravy, která má zajistit bezpečný průplav Hormuzským průlivem. Chování Teheránu Hunt označil za „státní pirátství“.

„Podle mezinárodního práva Írán neměl právo bránit tankeru v cestě ani vstoupit na palubu. Jde tedy o státní pirátství,“ řekl v pondělí před poslanci Jeremy Hunt. „Budeme se snažit dát dohromady Evropany vedenou misi na ochranu námořní dopravy, abychom podpořili bezpečnou cestu jak posádek, tak nákladu v této důležité oblasti,“ dodal s tím, že o svých plánech budou Britové diskutovat i s Američany.

Zadrželi jsme 17 špionů CIA, tvrdí Írán. Některé z nich podle tamních médií odsoudil k trestu smrti

Číst článek

„Loď byla zadržena pod chybnou a nelegální záminkou. Íránci by měli ji i posádku okamžitě propustit. Nechceme střet s Íránem, ale zadržet loď, která se věnuje legitimnímu obchodu na mezinárodně uznávané trase, je nepřijatelné a vytváří to velké napětí,“ řekl mluvčí Mayové.

Premiérka v pondělí vede jednání výboru pro krizové situace COBRA. Její mluvčí řekl, že se hovořilo o možnosti ujistit uživatele obchodní trasy a o jejím monitorování.

Íránský vládní mluvčí prohlásil, že zadržení lodě je legální opatření, které bylo nezbytné k „zajištění regionální bezpečnosti“.

Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf během pondělní návštěvy Nikaraguy varoval Západ před „vyvoláním konfliktu“. Írán podle něj nechce žádnou konfrontaci a opatření, která vůči lodi podnikl, byla naplněním mezinárodního práva, nikoli odplatou za předchozí britské zadržení íránského tankeru u Gibraltaru.

„Vyvolat konflikt je jednoduché, ukončit ho může být nemožné,“ prohlásil Zaríf. „Je důležité, aby si všichni uvědomili... je důležité, aby Boris Johnson pochopil, že Írán nechce konfrontaci,“ dodal ministr s odkazem na bývalého ministra zahraničí, který bude v úterý nejspíš zvolen šéfem britských konzervativců, a stane se tak příštím premiérem. „Írán chce mít normální vztahy založené na vzájemném respektu,“ doplnil Zaríf.

Zadržená posádka

Plavidlo Stena Impero plulo pod britskou vlajkou a je majetkem švédského rejdařství Stena Bulk. Íránské revoluční gardy páteční zadržení zdůvodnily tím, že plavidlo nerespektovalo zásady námořní plavby.

Všech 23 členů posádky zajatého britského tankeru je v pořádku. Británie zvažuje zavedení sankcí

Číst článek

Na palubě tankeru byla 23členná posádka, v níž většinu tvoří Indové. Podle dnešního prohlášení íránského velvyslanectví v Indii jsou všichni členové posádky v pořádku a stále jsou na palubě. Podle předchozích zpráv je loď i s posádkou v íránském přístavu Bandar-Abbás.

Posádku podle dřívějších informací tvoří 18 indických státních příslušníků a dalších pět členů je z Ruska, Lotyšska a Filipín. Podle ruských zdrojů jsou z Ruska tři námořníci. Rodina jednoho z Indů jménem Didžo uvedla, že je společnost, která tanker provozuje, o celé situaci informovala již minulý týden v pátek. „Didžo rodinu nekontaktoval a ani my jsme ho po zadržení tankeru nemohli kontaktovat,“ uvedl se slzami v očích otec 26letého Inda.

Íránci loď zadrželi několik hodin potom, co nejvyšší soud Gibraltaru rozhodl prodloužit o dalších 30 dní termín pro zadržení íránského tankeru Grace 1. Ten je u Gibraltaru od 4. července kvůli podezření, že přepravoval ropu do Sýrie, což Evropská unie považuje za porušení svých protisyrských sankcí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme