Několikatýdenní jednání skončilo. Trump se s demokraty dohodl na rozpočtu a dluhovém stropu

Americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi a zástupcům opozičních demokratů v Kongresu se podařilo dosáhnout dohody o rozpočtu a stropu pro státní dluh. Šéf Bílého domu to v úterý oznámil na twitteru. Podle světových agentur se tak podařilo odvrátit větší turbulence včetně nouzového stavu, kdy federální vláda zůstane bez financí.

Washington Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident Donald Trump

Americký prezident Donald Trump | Foto: Jonathan Ernst | Zdroj: Reuters

Informaci potvrdili i demokratická předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová a šéf senátní frakce demokratů Chuck Schumer. 

„S radostí oznamuji, že se nám... podařilo uzavřít dohodu o dvouletém rozpočtu a dluhovém stropu,“ uvedl prezident Trump na twitteru. „Byl to skutečný kompromis,“ dodal. Podrobnosti o podobě dohody nesdělil.

Mayová v posledním projevu kritizovala politický ‚absolutismus‘. O vzkaz Trumpovi podle ní nešlo

Číst článek

Schumer a Pelosiová dosažení dohody potvrdili a dodali, že se o ní bude brzy hlasovat ve Sněmovně reprezentantů, kterou demokraté ovládají. Schválit budou muset dohodu také senátoři a nakonec ji dostane k podpisu šéf Bílého domu.

Zástupci vlády a Kongresu o rozpočtové dohodě intenzivně jednali posledních několik týdnů. Cílem bylo najít kompromis do počátku šestitýdenních parlamentních prázdnin, které začínají již tento v pátek.

Bez dohody na zvýšení limitu federálního dluhu Spojených států by si federální vláda nemohla půjčovat peníze na pokrytí rozpočtového deficitu a splácení závazků.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme