CME: Nova ve druhém čtvrtletí zvýšila tržby i zisk

úterý, 23. července 2019, 08:10 TV MediaGuru

Majitel televize Nova, společnost CME, oznámila výsledky za druhé čtvrtletí a první pololetí letošního roku.

Foto: MediaGuru.cz

Foto: MediaGuru.cz

Televizní skupina Nova zvýšila ve druhém letošním čtvrtletí růst výnosů meziročně o 12 % při započítání aktuálního směnného kurzu i na loňské období. Při aplikaci platných směnných kurzů v letošním druhém a v loňském druhém čtvrtletí je zvýšení o 5,5 %. Výsledky v úterý ráno oznámila mateřská CME.

Nova tak vykázala ve druhém čtvrtletí lepší výsledky než v úvodu roku. Do výsledku se ale stále promítá růst kurzu USD v letošním roce ve srovnání s loňskem. Důvodem růstu tržeb ve druhém čtvrtletí je také letošní dubnové velikonoční období, které je provázeno vyšší aktivitou inzerentů.

Celková výše výnosů TV Nova ve druhém letošním čtvrtletí představovala 64,38 mil. USD (cca 1,47 mld. Kč) a za celé první pololetí výše 114,7 mil. USD (cca 2,6 mld. Kč). Za období prvního pololetí se tržby Novy meziročně zvýšily o 2 % při aplikaci platných kurzů v daných obdobích a o 9,5 % při aplikaci aktuálního směnného kurzu i na loňské druhé čtvrtletí.

„V tomto čtvrtletí jsme si nemohli přát lepší výsledky,“ uvedl v prohlášení Michael Del Nin, jeden z generálních ředitelů CME. Dodal, že výsledky překonaly očekávání firmy a upozornil, že růst příjmů a OIBDA při konstantních směnných kurzech byl pro druhé čtvrtletí nejvyšší za čtyři roky.

Druhý generální ředitel Christoph Mainusch (bývalý generální ředitel TV Nova) dodal, že CME se podařilo snížit celkové náklady a zvýšit počet diváků hlavních kanálů v hlavních časech ve všech oblastech. Trh s televizní reklamou v České republice pak podle něj vykázal nejvyšší růst za pololetí od roku 2015.

Česko zůstává výnosově nejsilnější zemí skupiny CME a také trhem, kde vytváří nejvyšší provozní zisk před odpisy a amortizací OIBDA. Ten na českém trhu ve druhém čtvrtletí vzrostl až o pětinu na 32,3 mil. USD (cca 740 mil. Kč). Za období celého prvního pololetí pak dosáhl 47,2 mil. USD (cca 1,07 mld. Kč) a rovněž se meziročně zvýšil (o 15 %).

Výnosy a OIBDA v zemích CME (mil. USD), zdroj: CME

Výnosy a OIBDA v zemích CME (mil. USD), zdroj: CME

CME celkově ve druhém čtvrtletí zvýšila provozní zisk OIBDA o 21 procent na 73,3 milionu USD (1,7 miliardy Kč). Čisté příjmy CME ve čtvrtletí vzrostly o jedno procento na 183,6 milionu USD (4,2 miliardy Kč), bez zahrnutí kurzových výkyvů se pak zvýšily o osm procent. Příjmy z reklamy zůstaly převážně beze změny, při konstantních směnných kurzech však vzrostly o sedm procent.

Firma také díky vysokému přílivu hotovosti mohla v pololetí snížit dluh o 100 milionů eur (2,6 miliardy Kč).

Podrobnější výsledky můžete číst zde.

-mav-