Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Trentin se dočkal zaslouženého vítězství. Ovládl etapu do Gapu

Na Tour de France si své třetí etapové vítězství připsal současný evropský šampion Matteo Trentin. Italský cyklista zvítězil z početného úniku, který v 17. etapě dostal velký prostor. Peloton i s mužem ve žlutém Julianem Alaphilippem dorazil do cílového Gapu totiž až s dvacetiminutovým zpožděním.

Matteo Trentin
zdroj: ČTK/ZUMA autor: DAVID STOCKMAN

Třetí vyhranou etapu na Tour de France si připsal současný evropský šampion Matteo Trentin. Na triumfy z let 2013 a 2014 navázal vítězstvím v Gapu. Sedmnáctou etapu získal italský cyklista z početného úniku, z něhož se utrhl čtrnáct kilometrů před cílem. Marně se jej vydal stíhat dánský závodník Kasper Asgreen.

"Byli jsme velmi silná skupina. Můj plán mi vyšel dokonale, i když by si na mě asi těžko někdo vsadil. Získal jsem malý odstup a ten mi vystačil i v kopci. To, co jsem útokem získal, jsem poté už neztratil. Je to jedno z mých nejcennějších vítězství," hodnotil v cíli Trentin, který je členem na Tour velmi úspěšné stáje Mitchelton-Scott.

Ve žlutém vstoupí do Alp Julian Alaphilippe, který bude ve třech velmi náročných etapách hájit hubený náskok pětadevadesáti vteřin před druhým Geraintem Thomasem. Na celkové vítězství ale stále myslí také Steven Kruijswijk, Egan Bernal, Thibaut Pinot a také nenápadný Emanuel Buchmann. Romanu Kreuzigerovi patří čtrnácté místo.

Jak etapa probíhala?

Vlastně to nebylo takové překvapení. Peloton si potřeboval odpočinout před trojblokem alpských etap, a tak po úvodním kladení odporu povolil a pustil dopředu obří skupinu s mnoha závodníky, kteří na letošní Tour de France nepřestávají lovit etapy. Byl tu Thomas de Gendt, stejně tak jako Matteo Trentin, Greg van Avermaet či Daniel Oss.

Hlavní skupina vedená jezdci Deceunincku-QuickStep je nechala jet a spokojeně se vezla ležérním tempem. V úniku začaly zásadní nástupy třicet kilometrů před cílem v Gapu. Skupina se roztrhla a boj o etapové vítězství začal. Několik nástupů poté vystřihl evropský šampion Trentin, až se 14 kilometrů před Gapem konečně utrhl.

Překonat ale musel ještě pětikilometrové stoupání Col de la Sentinelle. I to se italskému závodníkovi podařilo a pokračoval vstříc cennému vítězství. Marně ho pronásledoval dánský jezdec Kasper Asgreen. Trentin tak v Gapu vyhrál svou v pořadí třetí etapu na slavné Staré dámě. Peloton si za ním dal načas: dorazil až po dvaceti minutách.

Výsledky 17. etapy Tour de France

1. Trentin (It./Mitchelton-Scott) 4:21:36, 2. Asgreen (Dán./Deceuninck-Quick-Step) -37, 3. Van Avermaet (Belg./CCC), 4. Mollema (Niz./Trek-Segafredo), 5. Teuns (Belg./Bahrajn-Merida), 6. G. Izaguirre (Šp./Astana) všichni -41, 7. Oss (It./Bora-hansgrohe) -44, 8. Perichon (Fr./Cofidis), 9. Skujinš (Lot./Trek-Segafredo) oba -50, 10. Herrada (Šp./Cofidis) -55, ...58. Kreuziger (ČR/Dimension Data) -20:10.

Průběžné pořadí: 1. Alaphilippe (Fr./Deceuninck-Quick-Step) 69:39:16, 2. Thomas (Brit./Ineos) -1:35, 3. Kruijswijk (Niz./Jumbo-Visma) -1:47, 4. Pinot (Fr./Groupama-FDJ) -1:50, 5. Bernal (Kol./Ineos) -2:02, 6. Buchmann (Něm./Bora-hansgrohe) -2:14, 7. Landa -4:54, 8. Valverde (oba Šp./Movistar) -5:00, 9. Urán (Kol./EF Education First) -5:33, 10. Porte (Austr./Trek-Segafredo) -6:30, ...15. Kreuziger -12:06.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články