Kulturu by mohla dočasně vést náměstkyně Kalistová, řekl Babiš po schůzce s Hamáčkem

Resort kultury by po odvolání ministra Antonína Staňka mohla dočasně vést náměstkyně Kateřina Kalistová (oba ČSSD). Premiér Andrej Babiš z hnutí ANO to uvedl po čtvrteční schůzce s šéfem sociální demokracie Janem Hamáčkem. Ve středu přitom pro Lidové noviny řekl, že vedením ministerstva nechce nikoho pověřit, protože vláda má stejně v srpnu prázdniny.

Aktualizováno Praha (Aktualizováno: 13:35 25. 7. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Babiš

Premiér Andrej Babiš | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Informaci jako první přinesla Česká televize, posléze ji potvrdil i premiér.

„Paní Kalistová chodí na vládu. I teď v pondělí, když pan ministr byl v Rakousku, tak tam byla. Začínají prázdniny, další vláda je až 26. 8. No, a pan prezident řekl, že nějaké své stanovisko vysloví v polovině srpna,“ řekl novinářům.

Původně přitom s takovým krokem nepočítal. Pro čtvrteční vydání Lidových novin se vyjádřil, že „do doby, než prezident rozhodne, nebude nikdo pověřen řízením“, s tím, že o své úseky se budou starat náměstci a vše se následně vyřeší.

Prezident Staňka odvolá na konci července. O Šmardovi rozhodne v polovině srpna, tvrdí Babiš

Číst článek

„Pokud nebude ministr cirka po dobu dvou týdnů, chod ministerstva to neohrozí,“ dodal předseda vlády s tím, že vláda stejně během letních prázdnin jednat nebude. „Vláda stejně nezasedá, má prázdniny od 1. do 26. srpna, takže to není problém.“

Nejdéle trvající výměna

Sociální demokracie navrhla na nového ministra svého místopředsedu Michala Šmardu, jinou nominaci odmítá. 

Situace kolem resortu se vleče už několik měsíců. Antonín Staněk v polovině května podal demisi, kterou ale Zeman nepřijal. Babiš na konci května na žádost ČSSD navrhl prezidentovi odvolání ministra a současně jmenování Šmardy.

Návrhu na odvolání musí prezident podle Ústavy vyhovět, Zeman ale opakovaně dával najevo, že by si přál Staňkovo setrvání v kabinetu. Šmardu naopak kritizoval.

Hamáček: ČSSD nebude měnit nominaci Šmardy. Věřím, že to dopadne dobře

Číst článek

ČSSD hrozila odchodem z vlády, pokud by Staněk kabinet neopustil a Zeman místo něj nejmenoval Šmardu.

Podle sociálních demokratů by jejich účast ve vládě ztratila smysl, pokud by nemohli rozhodovat o tom, koho do kabinetu vyšlou.

Situace kolem Staňka je dosud nejdéle trvajícím případem, kdy prezident odmítal vyhovět premiérovi s navrženou změnou ve vládě.

Vendula Bartoňková, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme