Räikkönen je stále jedním z nejrychlejších pilotů, zní z Alfy Romeo

Finský závodník svého týmového kolegu Antonia Giovinazziho zajíždí bezkompromisně do země. Zatímco tým je s jeho výkony nadmíru spokojený, on sám je bagatelizuje.

Štítky: Alfa Romeo Kimi Räikkönen Zveřejněno 15. 08 2019 — Bára Goldmannová

Kimi Räikkönen drží Alfu Romeo nad vodou. Na svém kontě má již 31 bodů a celkem pětkrát startoval z nejlepší desítky. Naopak jeho parťák Giovinazzi si odvezl z uplynulých 12 závodů pouhý bod.

“S výkonností auta a s našimi jezdci jsme spokojení. Kimi je bezesporu stále jedním z nejrychlejších pilotů,” vychvaluje výkony svého svěřence manažer týmu Beat Zehnder v rozhovoru pro finskou televizní stanici C More Max. “Jeho technické vědomosti jsou enormní. Ví všechno!”

Zehnder s Icemanem již jednou spolupracoval, a to v roce 2001, když Fin debutoval právě za Sauber. Od té doby bývalý pilot Ferrari vyspěl. Zehnder však nečekal, že zaznamená až takový pokrok.

“Byl jsem pozitivně překvapený. Nedokázal jsem si představit, že se z technické stránky tak zlepšil. Ví přesně, jaký dopad má na auto jakákoliv drobná změna.”

Zatímco manažer týmu si nemůže prozatímní průběh sezony vynachválit, tak Räikkönen je poměrně skeptický: “Neměl jsem žádná konkrétní očekávání. Každý víkend jsem chtěl ze sebe vydat to nejlepší.”

“Myslím si, že jsme do sezony odstartovali celkem dobře. Od Barcelony jsme však nebyli tam, kde bychom chtěli být. Byli jsme zkrátka moc pomalí. Předtím to probíhalo celkem dobře, a v Hockenheimu jsme se zase ozvali. Co se týká rychlosti, tak tam jsme drželi krok s nejrychlejšími ve středu pole.”

Přes limitovaný rozpočet solidní výkony

Podle mistra světa F1 z roku 2007 bodové konto týmu správně nereflektuje první polovinu sezony a je přesvědčen, že se mohli ukázat ještě v mnohem lepším světle. “Ubíráme se správným směrem, činíme správné kroky. Ale samozřejmě, že jsme jakožto tým limitováni rozpočtem. To je nám jasné a musíme to akceptovat.”

“S prostředky, které máme k dispozici, odvádíme dobrou práci. Samozřejmě, že chceme být rychlejší, ale kousek po kousku se tam dostáváme. Jako vždy to bude trvat. Věci, které nově nasazujeme, fungují. Myslím, že na tom nejsme tak špatně. Ale mohlo by to být lepší. Několikrát jsme nemaximalizovali potenciální body. Holt to tak je.”

Cíl pro druhou polovinu sezony: Být nejlepší ze zbytku světa

Stáj z Hinwillu plánuje nasadit ve druhé polovině sezony další balík s vylepšenými díly, od kterých si slibuje zlepšení formy. Jejich cílem je čtvrté místo v celkovém hodnocení týmů.

Ačkoliv jim momentálně patří až sedmá příčka a na čtvrtý McLaren ztrácejí 50 bodů, tak s oranžově zbarvenými vozy mohou poměřovat síly. “Když můžeme bojovat s mclareny, pak není auto tak špatné,” zhodnotil 39letý závodník.

Sauber téměř zkrachoval

Přestože nemůže rodák z Espoo bojovat o vítězství, tak si na současnou situaci nestěžuje, ba naopak. “Nemůžu si stěžovat,” pochvaluje si. Zahlender zdůrazňuje, že jsou na tom v porovnání s předchozími ročníky mnohem lépe: “Samozřejmě, že jsme v lepší situaci – především z finančního hlediska. V letech 2014, 2015 a 2016 jsme prožili těžké období. Byli jsme krátce před tím firmu zavřít.”

Diskuse k článku

Napsat komentář