Divoká příroda a klid není pro každého, ceny nemovitostí rostou prudce i na Šumavě

Šumava

Šumava Zdroj: Foto pro Blesk - Václav Vostradovský

Šumava
Šumava
Šumava
Šumava
Šumava
12
Fotogalerie

Okolí velkých měst v současnosti zažívají nárůst poptávky po bydlení poté, co se cena realit pro mnohé Čechy stala uvnitř metropolí nedosažitelnou. Přeliv zájmu především po domech ale zaznamenávají také tradiční rekreační oblasti, do kterých se ekonomická situace začala promítat se stejnou razancí. Příkladem může být turisty oblíbená Šumava. Především nízká nabídka nemovitostí žene jejich ceny prudce vzhůru. 

Například na šumavské Kvildě dnes realitní kanceláře na internetu nabízejí zasíťovaný pozemek i za cenu přesahující čtyři tisíce korun za metr čtvereční. Sice to neznamená, že majitel takovou sumu nakonec skutečně zaplatí, ovšem například za třítisícové částky se pozemky na Šumavě prodávaly a prodávají poměrně běžně. Tedy za předpokladu, že se na trhu vůbec objeví. „Nabídka nemovitostí v centrální části parku je velmi omezená a zájem vysoce převyšuje nabídku,“ říká Jiřina Müllerová, spolumajitelka realitní kanceláře, která se od roku 1990 specializuje na Šumavu.

Zájem o pozemky a domy neklesá, přestože mnoho státních i komunálních politiků tvrdí, že se Šumava z velké části podobá „měsíční krajině“ plné uschlých stromů a že se tato nehostinná krajina bude kvůli plánům ekologů na rozšíření „bezzásahového režimu“ dále zvětšovat. Příkladem může být nedávno zahájená kampaň Jihočeského kraje s názvem Poslední šance pro Šumavu, v jejímž rámci má najatá agentura za více než 2 miliony korun z krajských peněz přesvědčit veřejnost (a tedy i zákonodárce), aby zabránila dalšímu rozpínání šumavské divočiny.

Jako varování pak s titulkem „Konec Šumavy“ používá obrázky pahýlů uschlých stromů kolem šumavské rozhledny Poledník, stylizovaných ale záměrně tak, aby na nich nebylo vidět počínající zmlazení lesa. Podobně přitom varují a varovali různí komunální i celostátní politici před zkázou šumavských hvozdů i mnohokrát v minulosti. Vrcholem byla výstava „Zachraňme Šumavu“, kterou v roce 2010 tehdejší zástupci Jihočeského a Plzeňské kraje přivezli dokonce do Bruselu. Scénář byl podobný. Velkoformátové fotografie uschlých stromových pahýlů, které měly dokumentovat údajnou přeměnu Šumavy v nevzhlednou „měsíční krajinu.“

Chcete vydělat na pronájmu? Praktické tipy čtěte v magazínu E15 Premium >>>

Video placeholde

Jak vydělat na pronájmu. Nový magazín E15 Premium • E15

A výsledek? Paradoxně opačný, než by asi většina lidí očekávala. Ceny pozemků v „měsíční krajině“ rostou a turistů přibývá.

Na Šumavě si v době vrcholící politické kampaně, využívající motiv uschlé měsíční krajiny, postavila své rezidence řada českých milionářů, včetně kontroverzního finančníka Zdeňka Bakaly. A jakmile se dnes objeví jen náznak toho, že by snad chtěl někdo v centrální části parku prodat dům nebo pozemek, okamžitě se o koupi svede tvrdá bitva. A to za „pražské ceny“, protože nabídka vysoce převyšuje poptávku.

Developerská firma Vinvest, která na Kvildě loni dokončila prodej 36 apartmánů, dokonce s motivem uschlého lesa pracuje v reklamě. Jejím stránkám „Šumava apartments“ vévodí fotografie zelené louky na pozadí s tisíci pahýly usychajících stromů v šumavské divočině a nápisem „Jedinečná příležitost“. A nezdá se, že by takový obrázek zájemce o koupi nemovitosti na Šumavě odrazoval. Největší apartmány 2+kk na Kvildě se údajně prodaly za cenu 4 miliony korun, firma hlásí vyprodáno.

Více o cenách bydlení na Šumavě si přečtěte na INFO.CZ