Lezec Jan Kříž vybojoval na mistrovství světa v Japonsku druhé místo v lezení na rychlost

Jan Kříž skončil ve své nejsilnější disciplíně – lezení na rychlost – na mistrovství světa v japonském Hačiodži druhý. Ve finále těsně prohrál s Italem Ludovicem Fossalim. Třetí skončil Rus Stanislav Kokorin. Kříž tak získal svou vůbec první velkou medaili. Adam Ondra vypadl v kvalifikaci a skončil na 58. místě. I to mu stačilo ke kvalifikování se do kombinace.

Hačiodži (Japonsko) (Aktualizováno: 14:05 17. 8. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Kříž si postup z kvalifikace zajistil časem 6,03 sekundy. Český reprezentant si už postupem mezi nejlepších šestnáct splnil stanovený cíl. Kříž obhajoval loňské 8. místo z rakouského Innsbrucku.

V osmifinále vyřadil Číňana Lung Cchaa, ve čtvrtfinále zdolal obhájce titulu a světového rekordmana Íránce Rezu Alipúra a v semifinále si poradil s Rusem Stanislavem Kokorinem, který nakonec obhájil bronz. Mezi ženami triumfovala Polka Aleksandra Miroslawová.

Juniorský mistr světa z roku 2014 Kříž se v rychlosti postaral o třetí českou medaili z mistrovství světa po Milanu Benianovi a Liboru Hrozovi, kteří rovněž získali stříbro v letech 1995 respektive 2012.

Při lezení na rychlost závodníci zdolávají na 15 metrů vysoké stěně cestu, která je unifikovaná světovou lezeckou federací, to znamená, že je na všech závodech stejná. Jsou tady vedle sebe tedy dvě stejné linie označené A a B.

Do finále postoupilo nejlepších 16 lezců. Z nich byl vytvořen pavouk a postupovalo se vyřazovacím způsobem podobně třeba jako na tenisových turnajích.

Mistrovství světa ve sportovním lezení v Hačiodži (Japonsko):
Rychlost:
Muži: 1. Fossali (It.) 6,871, 2. Kříž (ČR) pád, 3. Kokorin (Rus.), ...v kvalifikaci 58. Ondra, 85. M. Stráník, 88. Konečný (všichni ČR).
Ženy: 1. Miroslawová (Pol.) 7,129, 2. Ti Niou (Čína) 8,363, 3. Jaubertová (Fr.).

Petr Jadrný, Barbora Dvořáková, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme