V červnu společnost Apple oznámila, že se na trhu objevilo limitované množství patnáctipalcových MacBooků Pro s vadnou baterií. Jedná se o kusy prodané mezi zářím 2015 a únorem 2017, ve kterých se může lithium-iontová baterie přehřát a způsobit požár. Pokud jste tak majitelem jednoho z nich, asi se na letišti trochu zahřejete taky.

Jen v Americe a Kanadě by se mělo jednat zhruba o 480 tisíc MacBooků, přičemž Apple tiše zavádí program pro dobrovolnou výměnu baterií, která by vás neměla nic stát.

Podle společnosti Bloomberg Federální letecká správa Spojených států (FAA) americké aerolinky upozornila, že by tato zařízení neměla být na palubě formou carga ani formou příručního zavazadla.

Zatímco je ale poměrně jednoduché na letišti ukázat, z jakého roku je váš MacBook, není úplně jednoduché prokázat, že vlastníte kus, ve kterém jste si už vyměnili baterii. Takže hysterie a dohadování můžou začít.

Pokud jste tedy vlastníkem prokletého notebooku, radši si kromě pasu do příruční tašky přibalte i dokument o výměně baterie.

V kontextu problémů kolem Galaxy Note 7, který si kvůli výbušné baterii prošel marketingovým peklem, se toto zjištění může stát nepříjemným problémem pro generálního ředitele společnosti Apple Inc. Tima Cooka. Naštěstí se ještě nestal žádný incident. Stačí ale jedno vzplanutí a jeden člověk, který ho natočí na video a dá na sociální sítě, a je tu nový milník moderní doby.

Teď si zbývá přát jen trpělivou letištní kontrolu a žádná zpoždění.