Ženy si v porovnání s muži lépe pamatují slova a tváře

Už jste někdy měli hádku se členem opačného pohlaví a zjistili jste, že vy dva jste měli různé vzpomínky na minulé události? Nový výzkum naznačuje, že ženy si mohou lépe vybavit určité věci, včetně rozhovorů a tváří lidí!

Menstruace či porod. Některé ženy si stěžují, že oproti mužům jsou v nevýhodě. Není to tak docela pravda. Jisté trumfy na straně něžnějšího pohlaví přece jen stojí. Ženy mají tu výhodu, že si snadněji zapamatují slovní informace a taky tvář osoby, která jim data poskytuje. Jak se na něco takového přišlo?

Mozek jako jedna velká neznámá

Jednou z klíčových typů paměti je ta, která se nazývá „epizodická“. Epizodické vzpomínky jsou vědomě vyvolaná data související s prožívanými událostmi. Ne každý si však dokáže dobře vybavit všechny typy epizodických vzpomínek, což odhalil výzkum lékařské univerzity Institut Karolinska ve švédské Solně. Tamní vědci, jejichž závěry uveřejnil časopis Psychological Bulletin, provedli metaanalýzu 617 studií a prošli lékařské záznamy více než 1,2 milionu účastníků. Cílem bylo zjistit, jak je možné, že muž popisuje události z minulosti jinak než žena.

Důvod, proč ženy připomínají staré křivdy

„Výsledky ukazují, že v epizodické paměti existuje nepatrná ženská výhoda,“ vysvětluje autor studie Martin Asperholm z výše uvedené univerzity, podle kterého si konkrétně ženy lépe pamatují, co se stalo ve filmu a jaké informace kdo říkal. Také si snadněji ukládají obličeje a smyslové obrázky, zatímco pánové si bez problémů připomínají abstraktní informace a navigační data.

„Ženy si obecně vedou lépe, když si mají vzpomenout na verbální informace, jako jsou slova, věty, texty a objekty, ale také na umístění předmětů. Muži jsou zase napřed, co se týče abstraktních obrazů a cest. Pamatují si totiž trasu z jednoho místa na druhé,“ uvádějí vědci.

Nutno však podotknout, že schopnost člověka vyvolat epizodické vzpomínky může ovlivnit mnoho faktorů, mezi něž patří kognitivní pokles související s věkem a preklinickou demencí. V každém případě se vědci chystají zjistit, do jaké míry členové obou pohlaví prožívají svět odlišným způsobem.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat