Návrat Lubomíra Zaorálka. ČSSD ho navrhla do čela kultury, prezident Zeman souhlasí

Sociální demokracie nominovala na post ministra kultury ze svých řad Lubomíra Zaorálka, někdejšího šéfa diplomacie ve vládě Bohuslava Sobotky z ČSSD. Na tiskové konferenci to ve středu uvedl předseda strany Jan Hamáček. Prezident Miloš Zeman se jmenováním Zaorálka souhlasí, potvrdil Radiožurnálu hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Zaorálek se s prezidentem sejde v pondělí odpoledne na zámku v Lánech.

Praha (Aktualizováno: 20:29 21. 8. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Krize je nesnesitelná, je tím ochromena vláda i ministerstvo kultury a každý soudný musí chtít, aby se krize vyřešila, “ komentoval Zaorálek své rozhodnutí ucházet se o post ministra. Situace je podle něj vážná, protože moc se čím dál více posouvá do rukou prezidenta a politici by tomu měli čelit. I proto se rozhodl nabídku Jana Hamáčka přijmout. 

Nedokázal jsem říct Hamáčkovi ne, krizi už je nutné vyřešit, říká Zaorálek k nominaci do čela kultury

Číst článek

ČSSD původně prosazovala do čela ministerstva svého místopředsedu Michala Šmardu, který se ale nominace tento týden vzdal po tříměsíčním sporu s prezidentem Milošem Zemanem o své jmenování.

Hamáček už dříve vyjádřil přesvědčení, že se jmenováním nového kandidáta problém nebude. Zaorálek je podle něj zkušeným politikem, který řízení resortu kultury zvládne. Má jej především stabizilovat a také se zapojit do probíhající debaty o rozpočtu. 

„Věřím, že Lubomír Zaorálek bude posilou vládního týmu sociální demokracie v závěrečných kolech jednání o státním rozpočtu na příští rok,“ doplnil šéf ČSSD. Náměstek René Schreier pověřený vedením ministerstva se Schillerovou v polovině srpna dohodl navýšení rozpočtu na rok 2020 o 440 milionů. 

Pokud nominace Zaorálka projde, může podle vicepremiéra Hamáčka pokračovat vládní spolupráce ČSSD s ANO. Dále předpokládá, že poté, co ve středu odešle oficiální nominaci Lubomíra Zaorálka na ministra kultury premiérovi, Babiš ji odešle na Hrad.

Pracoval pro televizi, zkušenost s kulturou má, řekl Filip k nominaci Zaorálka. Opozice pochybuje

Číst článek

Hradní mluvčí Ovčáček potvrdil, že prezident se jmenováním Zaorálka souhlasí. 

Po oficiálním předložení návrhu premiérem se pan prezident s Lubomírem Zaorálkem setká, následovat bude jmenování ministrem,“ řekl Radiožurnálu. 

Prezident Zeman přijme Zaorálka v pondělí ve 14.30 na zámku v Lánech, informoval Ovčáček.

Spor mezi Zemanem a sociální demokracií o výměnu na ministerstvu kultury začal v polovině května, kdy podal demisi bývalý ministr Antonín Staněk z ČSSD.

O navržení Zaorálka během středy spekulovala média. Babiš v reakci na to novinářům řekl, že v minulosti měl s bývalým ministrem zahraničí „různé výměny názorů“, ale v principu s ním problém nemá.

Zkušený politik

Lubomír Zaorálek je dlouholetým politikem ČSSD, mezi léty 2009 a 2018 byl jejím místopředsedou a v posledních volbách do Poslanecké sněmovny stranu vedl jako volební lídr. Zkušenosti má také s vysokými státními funkcemi, působil jako předseda sněmovny a v předešlé vládě Bohuslava Sobotky jako ministr zahraničí. 

Spor o vedení ministerstva kultury trvá víc než čtvrt roku. V polovině května podal demisi bývalý ministr Antonín Staněk (ČSSD), Zeman ji ale nepřijal. Premiér Andrej Babiš (ANO) poté na žádost ČSSD navrhl Zemanovi odvolání Staňka a jmenování Šmardy.

Prezident po řadě jednání s koaličními stranami Staňka ke konci července odvolal, minulý týden ale oznámil, že Šmardu nepovažuje za kompetentního k vedení resortu. Babiš, který se dříve Šmardy zastával, se poté připojil k Zemanově kritice kandidáta.

jak, vvr, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme