Nominaci Zaorálka na ministra kultury už jsem odeslal na Hrad, řekl Babiš Radiožurnálu

Premiér a šéf ANO Andrej Babiš už odeslal na Hrad nominaci Lubomíra Zaorálka z ČSSD na ministra kultury. Řekl to ve čtvrtečním rozhovoru pro Radiožurnál. Se Zaorálkem už se také potkal, aby mu sdělil své představy o ministerstvu kultury.

Dvacet minut Radiožurnálu Praha (Aktualizováno: 18:39 22. 8. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Babiš

Andrej Babiš | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Řekl jsem mu mé představy ohledně resortu kultury. Zajímají mě hlavně investice,“ uvedl v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu premiér Andrej Babiš. Zaorálka označil už před rozhovorem za tradičního politika, který je v politice celý život. A ke kultuře má podle předsedy vlády nějaký vztah.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celý rozhovor s premiérem Andrejem Babišem, kterého se ptal ředitel Zpravodajství Českého rozhlasu Jan Pokorný

Oba politici se podle Babiše nebavili o rozhodnutích Zaorálkova předchůdce Antonína Staňka z ČSSD, který například poslední den ve funkci odvolal předsedu Ústřední knihovnické rady Víta Richtera nebo zrušil památkovou ochranu Hadích lázní v Teplicích.

Premiér uvedl, že Zaorálkovu nominaci už odeslal na Pražský hrad do rukou prezidenta Miloše Zeman. 

„Nechal jsem ho podepsat životopis, jak přišel, a hned jsme to poslali na Hrad. Měli jsme termín do 16.30 a to jsme stihli,“ uvedl Babiš.

Nedokázal jsem říct Hamáčkovi ne, krizi už je nutné vyřešit, říká Zaorálek k nominaci do čela kultury

Číst článek

‚K porušení Ústavy nedošlo‘

Vládní krizi trvající déle než tři měsíce ohledně výměny v čele resortu kultury pak Babiš označil za nedorozumění.

„Nedošlo k žádnému porušení Ústavy, mimochodem pan prezident nikdy de facto toho kandidáta (Šmardu, pozn. red.) neodmítl. Nedošlo ani k porušení koaliční smlouvy. Došlo ale k nedorozumění. Zkrátka tradice je taková, že do toho jednotliví prezidenti mluví,“ komentoval Babiš.

„Prezident splnil Ústavu, odvolal pana Staňka, sice to trvalo dlouho, už se k tomu nechci vracet. Podstatné je, že to budeme mít za sebou,“ dodal.

Babiš také mluvil o Michalu Šmardovi z ČSSD, který měl původně Staňka nahradit. Vadil mu podle něj Šmardův nestandardní a zvláštní způsob komunikace. 

„Jeho rétorika je taková, že on by vládu asi skutečně rozvracel. A stačí nám ta dvojka Schillerová (za ANO) – Maláčová (ČSSD), která stále soupeří. Zítra mají druhé kolo, teď jednaly pět hodin, ale nedomluvily se. Z tohoto pohledu by pan Šmarda nepřispěl k lepší atmosféře ve vládě,“ řekl premiér s tím, že proti němu necítí žádnou zášť. 

Když se mě Hamáček zeptá na můj názor, řeknu mu, že bych se na to vykašlal, říká Šmarda o koalici

Číst článek

Šmarda byl ve čtvrtek hostem Českého rozhlasu Plus, kde Babiše kritizoval:

„Myslím, že to není poslední kousek, který nám Andrej Babiš provedl. Myslím, že na řadě je Jana Maláčová, která bude dostávat tvrdou školu, jak se Babiš umí chovat ke svým koaličním partnerům,“ prohlásil. Babiš to ale odmítl a řekl, že se chová hezky.

Premiér také vysvětloval, proč letos 21. srpna nebyl na pietě před Českým rozhlasem. K srpnové okupaci se tentokrát vyjádřil jen na svém facebooku.

„Byl jsem tam minulý rok, pronesl jsem tam velice dobrý projev, smiřovací. A lidé plivali, sprostě mě uráželi, přitom nevím proč,“ uvedl Babiš k loňskému projevu.

Významný den pro českou historii strávil na oslavě 100. narozenin své dlouholeté sousedky v Průhonicích, kde bydlí.

Zaorálek ministrem kultury

Exministra zahraničí Lubomíra Zaorálka navrhla ve středu ČSSD, oznámil to předseda strany Jan Hamáček.

‚Profesionální politik s dlouholetou zkušeností.‘ Lidé z kultury komentují Zaorálkovu nominaci na ministra

Číst článek

Prezident Miloš Zeman záhy prostřednictvím svého mluvčího Jiřího Ovčáčka vzkázal, že s nominací souhlasí.

A Zaorálka jmenuje prezident ministrem kultury v úterý ve 13.15 na Pražském hradě. Babiš neočekává, že by se jmenování pozdrželo. Ukončen tak bude více než tříměsíční spor o obsazení tohoto postu. 

Spor mezi prezidentem Zemanem, premiérem Babišem a sociální demokracií o výměnu na ministerstvu kultury začal v polovině května, kdy podal demisi bývalý ministr Staněk. Nahradit ho měl Michal Šmarda, s jehož nominací ale Zeman nesouhlasil.

Jan Pokorný, ako Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme