Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Slavia klepe na bránu Ligy mistrů. Otevře ji ve vyprodaném Edenu po odvetě s Kluží?

Druhou účast ve skupinové fázi Champions League v klubové historii mají na dosah. Fotbalisté Slavie totiž zvítězili v úvodním střetnutí 4. předkola v rumunské Kluži 1:0 a před domácí odvetou drží v rukou postupová esa. Přestože jim stačí k místence mezi evropskou elitou i remíza, trenér Jindřich Trpišovský zůstává obezřetný. Dvojzápas podle něj ještě zdaleka není rozhodnutý. Textovou on-line reportáž z utkání Slavia Praha - Kluž sledujte od 21:00 na webu ctsport.cz.

Lukáš Masopust (vlevo) slaví se spoluhráči ze Slavie gól ve 4. předkole LM
zdroj: ČTK autor: Malý Martin

Sešívaní vyhráli před týdnem gólem Lukáše Masopusta po nacvičeném signálu z rohového kopu. Ve druhém poločase přečkali tyč a zejména penaltu, kterou v 79. minutě neproměnil útočník Billel Omrani.

Právě Omrani však v odvetě 3. předkola dvakrát udeřil na stadionu Celticu Glasgow a přispěl k senzačnímu vítězství 4:3. Rumunského mistra proto nelze podcenit, na což apeluje i Trpišovský. "Vůbec necítím, že je to blízko. Myslím si, že to bude ještě strašně těžké. První zápas byl vyrovnaný a výsledek dopadl velmi dobře, ale k tomu, abychom postoupili, musíme v odvetě podat mnohem lepší výkon," řekl s nadhledem respektovaný kouč.

Je nám líto, video expirovalo.
Slavii čeká odveta s rumunskou Kluží o postup do Ligy mistrů

Slavia už v závěrečném předkole Ligy mistrů dvakrát nastupovala k odvetě s venkovní výhrou 1:0, ale uspěla jen jedinkrát. Zatímco v roce 2000 prohrála s Šachtarem Doněck doma 0:2 po prodloužení, o sedm let později udolala v památné bitvě na Strahově Ajax Amsterdam 2:1 a radovala se z historického postupu.

I tehdy přečkala stejně jako s Kluží v úvodním utkání na hřišti soupeře penaltu. "Samozřejmě všichni cítíme, že jsme blízko, ale musíme si uvědomit, že jsme teprve v poločase," řekl brankář Ondřej Kolář, hrdina duelu v Rumunsku.

Ondřej Kolář v akci proti Kluži
zdroj: ČTK/AP

Slavia, jež v minulé sezoně došla až do čtvrtfinále Evropské ligy, by za postup do hlavní fáze Champions League inkasovala 393 milionů korun. Navíc by připsala bonusové čtyři body do národního koeficientu.

Pokud by přes Kluž nepřešla, čekala by ji stejně jako v předchozích dvou sezonách skupinová fáze Evropské ligy.

Prodlouží sérii neporazitelnosti?

Sešívaní od dubna neprohráli v 17 soutěžních zápasech po sobě a v posledních šesti neinkasovali. Rumunským soupeřům navíc v sedmi pohárových duelech nikdy nepodlehli.

Kluž ovšem ve 3. předkole po domácí remíze 1:1 zvítězila v Glasgow, což je pro Slavii varováním. "Kluž bude mít výhodu toho, že bude moct hrát uvolněně. Je to tým, který čtyřikrát skóroval na Celticu a dvakrát na půdě Maccabi Tel Aviv. Řekl bych, že hraje venku ještě lépe než doma," upozornil Trpišovský.

"Čeká nás ještě jedno utkání a v něm se může stát cokoliv. Bude strašně záležet na mentálním rozpoložení. Nahrává nám samozřejmě výsledek z Rumunska a fakt, že budeme mít domácí prostředí, ale soupeř je prostě dobrý," dodal kouč.

Záložník Slavie Lukáš Masopust
zdroj: ČTK autor: Martin Malý

V odvetě víceméně nemá důvod k zásahům do sestavy. Ve víkendovém vršovickém derby s Bohemians 1905 (4:0) šetřil klíčové hráče a udělal deset změn v zahajovací jedenáctce.

Obránci David Hovorka s Vladimírem Coufalem sice měli zdravotní problém, ale k odvetě závěrečného předkola LM by měli být připraveni. "Jak je znám, budou hrát, i kdyby měli mít nějakou část těla umělou," zakončil s úsměvem Trpišovský.

Zápas začne v 21:00 ve vyprodaném Edenu.

Předpokládané sestavy:

Slavia Praha: Kolář - Coufal, Kúdela, Hovorka, Bořil - Souček, Traoré - Masopust, Stanciu, Olayinka - Van Buren.

Kluž: Arlauskis - Sušič, Cestor, Burca, Camora - Aurélio, Bordeianu, Djokovič - Deac, Rondón, Omrani.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články