Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP v orientačním běhu 2024

Domácí hrdina Vuelty. Král vrchařů Madrazo zvítězil u hvězdárny Javalambre, v červeném je znovu López

Jednatřicetiletý Ángel Madrazo září na letošní Vueltě. Nejenže vede vrchařskou klasifikaci, nyní přidal i triumf v páté etapě závodu. Madrazo zvítězil u hvězdárny Javalambre, úspěch jeho týmu Burgos-BH ještě podpořil druhým místem Jetse Bol. Z favoritů si nejlépe vedl Miguel Ángel López, který přebírá od Nicolase Roche červený dres pro lídra Vuelty.

Ángel Madrazo
zdroj: ČTK/EFE autor: Javier Lizon

Ángel Madrazo dosud na přelomový výsledek čekal. V jednatřiceti letech ale na letošní Vueltě skutečně září. Vedení ve vrchařské klasifikaci jako by přitom bylo jen předkrmem k ještě většímu úspěchu. Ten přišel v páté etapě, kterou domácí závodník vyhrál z úniku před týmovým kolegu ze stáje Burgos-BH Jetsem Bolem.

Za pouze trojčlenným únikem probíhala ve svahu jedenáctikilometrového stoupání Javalambre bitva hlavních favoritů. V ní se nejlépe předvedl Miguel Ángel López, který dokázal odjet silné dvojici Alejandro Valverde a Primož Roglič. Na vrcholu byl lídr kazašské Astany o dvanáct vteřin dříve.

Získaný náskok znamenal také změnu v celkovém pořadí. López, který Vueltu vedl po úvodní týmové časovce, se znovu dostal do vedení závodu. Nicolas Roche totiž ve stoupání odpadl. Kolumbijský závodník nyní drží červený dres s náskokem čtrnácti vteřin na druhého Rogliče, třetí Nairo Quintana ztrácí 23 sekund a čtvrtý Valverde je o dalších pět vteřin zpět.

Je nám líto, video expirovalo.
Staronovým lídrem Vuelty je kolumbijský vrchař López

Jak etapa probíhala?

Pouze trojice uprchlíků se v páté etapě letošní Vuelty vydala dopředu a pláchla pelotonu. Ti, kteří v začátku zaváhali, pak mohli jen litovat: hlavní pole vedené stájí Sunweb totiž úniku nechalo prostor v takové míře, že brzy začalo být zřejmé, že po skončení dne se bude radovat někdo z tria Ángel Madrazo, Jetse Bol a José Herrada.

Prvně jmenovaný byl motivován dalšími body do vrchařské soutěže, jeho týmový kolega z Burgos-BH Bol se mu snažil ze všech sil pomáhat. Herrada zase papírově platil za nejlepšího vrchaře a šetřil síly do závěrečného stoupání – prvního "pořádného" letošního ročníku. Cesta ke hvězdárně Javalambre se totiž po jedenáct kilometrů zvedala tempem osmi procent.

Herrada měl podle očekávání nechat oba méně zkušené soupeře kdesi pod kopcem, jenže se mu to nedařilo: cyklisté z domácí stáje Burgos-BH se jej drželi a živili šanci na životní úspěch. Taková příležitost se nemusela opakovat. V sázce bylo mnohé. Madrazo několikrát odpadl, ale znovu se vrátil. A v závěru vystřelil před oba soupeře a zvítězil. Podařilo se.

O několik perných kilometrů zpět probíhal souboj hlavních favoritů, kde byl v sázce červený dres dosavadního lídra Nicolase Roche. Irský závodník nestačil tempu, které svými opakovanými trháky nasadil domácí matador Alejandro Valverde. Španělský veterán roztrhal skupinu, zásadní nástup ale poté přišel od o generaci mladšího Miguela Ángela Lópeze.

Drobný Kolumbijec ve svahu vypálil a nikdo ze soupeřů, ani Primož Roglič či Nairo Quintana, nebyli schopni zareagovat. Ztrátu s každým metrem nabíral také Rigoberto Urán a nikde k vidění nebyl ani Fabio Aru. López dotáhl svůj trhák až do konce, kde byl o dvanáct vteřin před Valverdem s Rogličem. Díky těmto sekundám se také stěhuje znovu do vedení Vuelty.

Cyklistický závod Vuelta - 5. etapa (L' Eliana - Observatorio Astrofísico de Javalambre, 165,5 km):

1. Madrazo (Šp./Burgos-BH) 4:58:31, 2. Bol (Niz./Burgos-BH) -10, 3. Herrada (Šp./Cofidis) -22, 4. López (Kol./Astana) -47, 5. Valverde (Šp./Movistar), 6. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) oba -59, 7. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) -1:29, 8. Quintana (Kol./Movistar), 9. Kuss (USA/Jumbo-Visma) oba -1:41, 10. Chaves (Kol./Mitchelton-Scott) -1:46, ...113. Štybar (Deceuninck-Quick Step) -15:42.

Průběžné pořadí: 1. López 18:55:21, 2. Roglič -14, 3. Quintana -23, 4. Valverde -28, 5. Roche (Ir./Sunweb) -57, 6. Urán (Kol./EF Education First) -59, 7. Chaves -1:17, 8. Majka (Pol./Bora-hansgrohe) -1:18, 9. Pogačar -1:49, 10. Kelderman (Niz./Sunweb) -1:50, ...67. Štybar -15:54. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články