Babiš: Pokud by český komisař měl mít na starosti právní stát, tak by to byla obrovská důvěra

Pokud by se současná česká eurokomisařka Věra Jourová ujala v příští Evropské komisi dohledu nad dodržováním principů právního státu, byl by to projev důvěry vůči České republice. Premiér Andrej Babiš to ve čtvrtek řekl novinářům v Budapešti. Současně ale dodal, že k tomu podle něj nedojde.

Budapešť Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Babiš vystoupil v maďarské metropoli na konferenci o demografii

Andrej Babiš vystoupil v maďarské metropoli na konferenci o demografii | Foto: Szilard Koszticsak | Zdroj: ČTK/AP

„Pokud by český komisař měl mít na starosti právní stát, tak by to byla obrovská důvěra. Já si myslím, že to tak nedopadne, protože na druhé straně někteří budou říkat: Jourová je od Babiše a Babiš je kámoš Morawieckého a Orbána,“ řekl Babiš, který během čtvrtka vystoupil v maďarské metropoli na konferenci o demografii a také navštívil společné jednání zástupců partnerských českých a maďarských měst a obcí.

Jourová dostala nabídku dohlížet nad dodržováním principů práva a demokracie v Evropě, píše Politico

Číst článek

Server Politico v úterý s odvoláním na nejmenované vysoce postavené činitele napsal, že nastupující předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová nabídla Jourové, aby se nově ujala dohledu nad dodržováním principů demokratického a právního státu.

„To, co odznělo v mediích, byla taková spekulace, která v Bruselu běhala v zákulisí asi tak před třemi týdny,“ řekl Babiš. Dodal, že Česko usiluje o to, aby Jourová byla nově místopředsedkyní Evropské komise.

V posledních letech měla Jourová v Evropské komisi na starosti spravedlnost, ochranu spotřebitelů a rovné příležitosti žen a mužů.

Babiš se ještě ve středu večer sešel v maďarské metropoli na pracovní večeři se svým maďarským i slovenským kolegou, Viktorem Orbánem a Peterem Pellegrinim, jakož i se srbským prezidentem Aleksandarem Vučićem. „Podporujeme vstup Srbska do Evropské unie. Prezident Vučić má naší důvěru,“ řekl Babiš.

Jourová má po rozhovoru s von der Leyenovou dobrý pocit. Probraly několik možností portfolií

Číst článek

Český premiér zároveň vyjádřil naději, že příští Evropská komise bude akčnější v integračních otázkách. Očekává jasnou strategii Evropské unie zaměřenou na zrychlení přístupu některých zemí, jako jsou Bulharsko, Rumunsko a Chorvatsko, do schengenského prostoru volného pohybu osob.

Babiš se rovněž zmínil o zahájení přístupových rozhovorů Evropské unie se Severní Makedonii, ke kterému dosud nedošlo.

„Hlavně, když jako Evropa něco slíbíme, musíme to plnit. To rozšíření (EU) je důležité,“ uvedl Babiš. Dodal, že vstup Srbska do evropského bloku by představovalo příležitost i pro české firmy.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme