Dcera maršála Koněva chce nechat převézt jeho sochu do Ruska. ,Vstřícný krok,‘ uvedl starosta Prahy 6

Dějiny druhé světové války se staly důvodem k vyřizování účtů, uvedla v neděli na svém webu v komentáři k bojům o pražskou sochu sovětského maršála Ivana Koněva ruská státní televize NTV. Polemika se dostala do ruských médií po nedávném výroku ministra kultury Vladimira Medinského, který starostu šestého pražského obvodu označil za nacistu. Koněvova dcera v ruských médiích oznámila, že chce památník dopravit do Ruska.

Aktualizováno Moskva (Aktualizováno: 19:11 8. 9. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pomalovaná socha maršála Ivana Koněva v Praze 6 Dejvicích

Pomalovaná socha maršála Ivana Koněva v Praze 6 Dejvicích | Zdroj: Facebook Praha 6

„Ze strany paní Koněvovové se jedná o vstřícný a moudrý krok, který by situaci jistě zklidnil. Je opravdu veliká škoda a s podivem, že jej ruská strana neučinila dříve, kdy jsme jí sochu opakovaně nabízeli,“ sdělil v neděli starosta Prahy 6 Ondřej Kolář. Pokud je podle něj vše pravda a není to „fake news“, tak bude zastupitelstvo Prahy 6 o této možnosti jednat na svém zasedání. Městská část má o dalším osudu pomníku jednat 12. září, starosta chce sochu přestěhovat.

Podle televize NTV se kvůli soše „obyvatelé Prahy na ulicích ještě tak vášnivě nestřetli“. Komentář popisuje demonstraci u Koněvovy sochy z minulého pondělí, která vyústila v policejní zásah. Cituje názory účastníků, kteří záměr sochu přemístit nebo odstranit označili za pokusy o přepisování dějin a popření úlohy sovětské armády při osvobozování Československa.

Hamáček: Komentář ruského ministra kultury na adresu starosty Prahy 6 byl zbytečný a urážlivý

Číst článek

Místní úřady daly najevo, že za ochranu a čištění památníku už nechtějí platit, uvedla televize NTV. „Jednoznačně dali na srozuměnou, že jednodušší a levnější je památník zlikvidovat. Tím se všechny spory kolem něj vyřeší. Něco jako ,není památník, není problém‘“, uvádí se v komentáři.

,Čechům nic neudělal‘

NTV upozornila, že správa třetího pražského obvodu zvažuje přejmenování Koněvovy ulice. „Zatím tam tabulky se jménem vojevůdce stále visí, ale už se všeobecně diskutuje o novém názvu,“ uvedla televize.

Koněvova dcera Natalja Koněvovová začátkem týdne na stránkách ruského armádního týdeníku Zvezda oznámila, že se pokusí převézt památník svého otce z Prahy. „Zatímco se Češi hádají o výklad vlastních dějin, dostali jsme nápad převézt pražský památník do Ruska,“ uvedla Koněvová s tím, že na rozhodnutí pražských úřadů o osudu sochy nehodlá čekat. Pomník by prý mohl stát na moskevské ulici Maršála Koněva.

„Ivan Koněv Čechům nic neudělal, ale nejsou žádné záruky, že vandalové nechají památník na pokoji. Budu žádat jeho převoz,“ zdůraznila Koněvova dcera, která je prezidentkou ruského Fondu památky vojevůdců vítězství.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme