Spor o sochu Koněva zdaleka nekončí. Co má Petříček v plánu?

Česká diplomacie plánuje další kroky ve sporu o pražskou sochu sovětského maršála Ivana Koněva, řekl dnes při návštěvě Stockholmu ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Odmítl ale předjímat, jaké. Už v pátek se ohradil proti výroku ruského ministra kultury Vladimira Medinského, který starostu Prahy 6 Ondřeje Koláře označil za nacistu.

"Skutečně myslím, že ta vyjádření byla nevhodná a s ruskou stranou budeme ještě hovořit," uvedl dnes Petříček. Podle ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD) by spor mohl být námětem dalšího z filmů britských humoristů Monty Pythonů.

"V této zemi se shromažďujeme kolem pomníků podle principu, že jedni křičí hanba hanba, druzí sláva sláva. A mě se furt ptají, abych se přidal k jedné, nebo druhé straně. Mně to přijde takové kondelíkovsky bizarní," řekl Zaorálek novinářům před jednáním vlády a později vládní koalice o platech, které považuje za důležitější.

Kolem Koněvova památníku v Praze 6 panuje dlouhodobá kontroverze, která vyústila v pravidelné poškozování sochy, pokusy ji ohradit a demonstrace. Starosta chce proto sochu přestěhovat, městská část o tom má jednat 12. září. Koněvova dcera v ruských médiích oznámila, že chce památník dopravit do Ruska. Starosta šestého pražského obvodu to označil o víkendu za vstřícný krok, který by mohl situaci uklidnit.

Ruský ministr kultury propásl dobrou příležitost mlčet, když označil starostu Prahy 6 za nacistu kvůli soše maršála Koněva, řekl jsem v @OtazkyVM s @P_Fiala. Podle mě se pomníky bořit nemají. Kde to skončí? Zbouráme sochu Žižky nebo zavrhneme Karla IV., protože byl antisemita?

— Jan Hamáček (@jhamacek) September 8, 2019

Petříček po pátečním výroku Medinského vyzval všechny strany sporu k věcnému dialogu, Medinského vyjádření ale nepovažuje za vhodné a vyzval ho k omluvě. Po omluvě volají i další politici, například předseda ODS Petra Fiala.

Související

V Praze byla odhalena socha skřeta s obličejem Putina. (5.12.2022)

V Praze sedí socha "skřeta" Putina u plynovodu. Nahradil maršála Koněva

Na náměstí Interbrigády v Praze 6 ode dneška dočasně stojí socha znázorňující ruského prezidenta Vladimira Putina jako skřeta, který utahuje plynový kohout. Na místě, kde stál dříve pomník kontroverzního sovětského maršála Ivana Koněva, bude 30 dnů a následně půjde do dražby. Vydražené peníze poputují na nákup zbraní pro Ukrajinu, která od února čelí ruské invazi. ČTK to sdělil autor sochy, kovář a sochař Dušan Dostál.

Více souvisejících

maršál Koněv Osvobození Tomáš Petříček Lubomír Zaorálek Praha ministerstvo zahraničí Ondřej Kolář (TOP 09)

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 10 minutami

před 29 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Orangutan sumaterský, ilustrační fotografie.

ZOO odhalila jméno novorozeného orangutana. V indonéštině znamená naději

Orangutan sumaterský, který se narodil v ZOO Praha přesně před měsícem, dostal jméno Harapan, které v indonéštině znamená "naděje". Jméno vybrali chovatelé z téměř dvou tisícovek návrhů veřejnosti. V neděli ho slavnostně odhalili společně s ředitelem ZOO Miroslavem Bobkem ministr zahraničí Jan Lipavský či britský velvyslanec Matt Field. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Volby, ilustrační fotografie.

Eurovolby se blíží. Na ANO se dotahuje Spolu, ukazuje nový průzkum

Evropské volby, které jsou na programu příští týden, by teď v Česku vyhrálo hnutí ANO, vyplývá z průzkumu agentury STEM/MARK na vzorku 1623 respondentů. Europoslanců by však měl vítěz stejně jako druhá koalice Spolu. K zisku alespoň jednoho mandátu má namířeno šest subjektů.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Garri Kasparov, foto: Frank Hoppe

Kasparov je pro Moskvu zahraničním agentem. Hrozí mu stíhání

Šachovému velmistrovi Garrimu Kasparovovi hrozí v rodné zemi, kterou opustil před deseti lety, další trestní stíhání za porušení zákona o tzv. zahraničních agentech. Informovala o tom ruská státní agentura TASS. Kasparov by v případě odsouzení mohl jít do vězení. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

Zesnulý šéf Wagnerovců Prigožin má u hrobu novou sochu

Zesnulý zakladatel žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin, který loni uspořádal vzpouru proti Putinovu režimu, se dočkal nové sochy. Odhalena byla v sobotu u jeho hrobu v Petrohradě, vojáci k ní položili květiny, informovala agentura AFP.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy