Petříček a spor o Koněva: Česko chystá další kroky

Česká diplomacie připravuje podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) další kroky v kauze pomníku maršála Ivana Koněva v Praze 6. Šéf české diplomacie to řekl dnes novinářům po setkání se svým slovenským protějškem Miroslavem Lajčákem. Slova ruských představitelů ohledně sporu nepřispívají budování dobrých vztahů, dodal ministr.

Ruské ministerstvo zahraničí dnes v prohlášení označilo české politiky za iniciátory války se symboly vítězství nad fašismem a vyzvalo je, aby si přestali tropit posměch z památníku. Petříček varoval před tím, aby spor o pomník rozděloval společnost. "To je něco, co naši partneři možná chtějí," uvedl. Za důležité považuje, aby se debata vedla věcně.

Petříček řekl, že se otázky pomníku dotkli i v debatě s Lajčákem. "Budeme dělat další kroky, aby se záležitost vyřešila. Nesouhlasím s tím, jaká slova od ruských představitelů v této záležitosti padají. Myslím, že to nepřispívá k budování dobrých vztahů. Je důležité, aby se ta debata vedla věcně a podívali jsme se i na její právní aspekty," konstatoval.

"Rádi bychom ruskou stranu upozornili, že v případě sporů ohledně sochy maršála Koněva se nejedná o zpochybňování vítězství nad fašismem, ale o diskusi o soše sporné osobnosti spojené s krvavým potlačení maďarského povstání," napsal Petříček v pozdější SMS zprávě pro ČTK. "Socha je v majetku místní samosprávy, která jediná má jako majitel dle českého právního řádu právo si rozhodnout o jejím dalším osudu. Ministerstvo zahraničních věcí nabízí zprostředkování věcného dialogu mezi oběma stranami na zahraničněpolitické i historicko-odborné úrovni," dodal ministr.

Kolem Koněvova památníku v Praze 6 panuje dlouhodobá kontroverze, která vyústila v pravidelné poškozování sochy, pokusy ji ohradit a demonstrace. Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09), chce proto sochu přestěhovat. Debatovat se o tom bude ve čtvrtek. Koněvova dcera v ruských médiích oznámila, že chce památník dopravit do Ruska. Starosta šestého pražského obvodu to označil o víkendu za vstřícný krok, který by mohl situaci uklidnit.

Související

V Praze byla odhalena socha skřeta s obličejem Putina. (5.12.2022)

V Praze sedí socha "skřeta" Putina u plynovodu. Nahradil maršála Koněva

Na náměstí Interbrigády v Praze 6 ode dneška dočasně stojí socha znázorňující ruského prezidenta Vladimira Putina jako skřeta, který utahuje plynový kohout. Na místě, kde stál dříve pomník kontroverzního sovětského maršála Ivana Koněva, bude 30 dnů a následně půjde do dražby. Vydražené peníze poputují na nákup zbraní pro Ukrajinu, která od února čelí ruské invazi. ČTK to sdělil autor sochy, kovář a sochař Dušan Dostál.

Více souvisejících

maršál Koněv Osvobození Tomáš Petříček Rusko

Aktuálně se děje

včera

Záporožská jaderná elektrárna

Situace okolo Záporožské jaderné elektrárny zůstává nejistá

Generální ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (IAEA) Rafael Mariano Grossi při úvodním projevu před Radou guvernérů IAEA varoval před situací v Záporožské jaderné elektrárně, největší svého druhu na Ukrajině a desáté největší na světě. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Petr Fiala

Fiala prozradil, kdy se Česko zbaví závislosti na ruské ropě

Česko se závislosti na ruské ropě zbaví nejpozději do poloviny příštího roku. Termín záleží na dokončení rozšíření Transalpinského ropovodu (TAL). Následně požádá o zrušení výjimky na dovoz ruské ropy. Dnes to oznámil premiér Petr Fiala.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusové poslaly rakety na Dnipro. Několik zraněných včetně dětí

Sedm lidí včetně dvou dětí utrpělo zranění při úterním ruském útoku na ukrajinské město Dnipro, odkud hlásí i poškození civilní infrastruktury. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy