Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Řecko pod náporem uprchlíků, za jediný den jich dorazilo přes 400

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Za posledních 24 hodin dorazilo z Turecka na řecké ostrovy Rhodos, Lesbos a Samos 427 migrantů. Informovala o tom dnes agentura DPA s odvoláním na řeckou pobřežní stráž.

V takzvaných registračních centrech na ostrovech Lesbos, Chios, Samos, Leros a Kos, které byly původně dimenzovány na zhruba 6300 lidí, nyní přebývá více než 20.000 osob. Další 4000 lidí jsou ubytovány v menších táborech a bytech, píše DPA. Šéf jednoho z kritizovaných uprchlických zařízení, tábora Moria na Lesbu, odstoupil.

Na základě dohody Evropské unie s Ankarou z roku 2016 mohou být všichni migranti, kteří vstoupí na řecké území z Turecka, vráceni zpět v případě zamítnutí jejich žádosti o azyl. Tato rozhodování jsou však v Řecku kvůli nedostatku personálu zdlouhavá. Nová konzervativní vláda, která je u moci od července, slíbila, že proceduru urychlí.

Ve středu podle DPA odstoupil šéf kritizovaného tábora Moria Jannis Balbakakis. Agentuře ANA-MPA řekl, že odchází se zvednutou hlavou. "Jsem unaven," dodal.

Humanitární organizace poměry v Morii a dalších táborech na řeckých ostrovech už několik let kritizují. Uprchlické tábory na ostrovech v Egejském moři jsou dlouhodobě přeplněné.

V táboře Moria bylo v srpnu zhruba 8700 běženců, ačkoliv postaven byl pro 3000 migrantů. Dětský fond OSN (UNICEF) tvrdí, že mezi obyvateli je na 3000 dětí, z toho 520 bez doprovodu. Minulý týden musela v táboře zasahovat policie, protože asi 50 nezletilých uprchlíků, kteří s sebou nemají rodiny, se dožadovalo přesunu do pevninského Řecka.

Podle situační zprávy Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) z konce srpna letos do Evropy přes Středozemní moře dorazilo přes 46.000 migrantů. Největší podíl - přes 23.000 - zamířil právě do Řecka, zatímco do Španělska doplulo kolem 15.000 lidí, do Itálie necelých 5000. Ještě loni ve stejném období ale k evropským břehům doplulo přes 68.000 migrantů, největší část z nich však tehdy mířila do Španělska.

Témata:  uprchlické tábory uprchlíci Řecko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy