Největší ropné pole světa zasáhl požár. K útoku z dronu se přihlásili povstalečtí Húsíové

Ve dvou ropných zařízeních společnosti Saudi Aramco na východě země vypukl v sobotu časně ráno požár. Podle pozdějšího prohlášení ministerstva vnitra byly příčinou ohně zásahy střel z dronu. Bezpečnostní složky na zařízeních Abkajk a Churajs dostaly podle ministerstva požáry pod kontrolu. K odpovědnosti za útoky na ropná zařízení se pak v šíitské televizi Al-Masíra přihlásila jemenská povstalecká skupina Húsíů.

Aktualizováno Rijád (Aktualizováno: 16:57 14. 9. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kouř nad ropným zařízením Abkajk

Kouř nad ropným zařízením Abkajk | Zdroj: Reuters

Její vojenský mluvčí Jahjá Saría podle agentury Reuters prohlásil, že Húsíové nasadili proti ropným zařízením v Abkajku a Churajsu deset dronů. Pohrozil zároveň rozšířením rozsahu útoků na cíle v Saúdské Arábii, která stojí v čele koalice, která proti húsíjským rebelům bojuje v Jemenu.

„Jedinou možností pro saúdskou vládu je zastavit útoky proti nám,“ řekl Saría, jinak se útoky húsíjských povstalců na cíle v saúdském království budou jen zhoršovat.

Keňa odeslala první tanker s vytěženou ropou. Zemi čeká období prosperity, věří prezident Kenyatta

Číst článek

Saúdská Arábie je největším světovým vývozcem ropy a útoky zasáhly jedny z nejdůležitějších míst jejího těžařského průmyslu. Abkajk ve východní provincii je největší ropné pole na světě a je zde také obří závod na snížení obsahu síry v ropě, ze kterého se tato ropa posílá do vývozních terminálů, včetně největšího exportního přístavu pro ropu na světě Ras Tanura.

Informovaný zdroj agentuře Reuters řekl, že incident narušil produkci a vývoz ropy. Ovlivnit může těžbu až pěti milionů barelů denně, což je zhruba polovina těžby Saúdské Arábie. Státní televize informovala, že vývoz nadále pokračuje a firma Aramco se k incidentu nevyjádřila. Aramco je největší ropnou firmou na světě a připravuje se na primární nabídku akcií.

Zničení dronu

Koncem srpna oznámila saúdskoarabská koalice, která v Jemenu bojuje proti povstaleckým Húsíům, sestřelení dronu, který Húsíové vyslali na Saúdskou Arábii. Mluvčí koalice uvedl, že dron byl zničen ještě nad jemenským územím.

Íránci prodali ropu z tankeru soukromé společnosti na moři. ‚Neporušili jsme závazky,‘ tvrdí

Číst článek

V jemenském konfliktu proti sobě stojí šíitští Húsíové podporovaní Íránem a vládní vojska mezinárodně uznávaného prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího, jemuž od roku 2015 pomáhá koalice v čele se sunnitskou Saúdskou Arábií.

Útoky povstalců na cíle v Saudské Arábii v posledních měsících nabírají na intenzitě, koalice v reakci na to míří na vojenské cíle povstalců v Jemenu, především v okolí hlavního města Saná, které je pod jejich kontrolou.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme