Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Vesnicí roku je Lipová. Dostane auto a 2,6 milionu korun

Autor: ČTK - 
14. září 2019
17:28

Vesnicí roku 2019 České republiky se stala Lipová na Děčínsku v Ústeckém kraji. V obci ve Šluknovském výběžku žije zhruba 600 obyvatel. Na druhém místě skončila Ratiboř ze Vsetínska ve Zlínském kraji, třetí příčku obsadily Libovice z Kladenska ve Středočeském kraji. Hodnotící komise vybírala ze 13 finalistů, vítězů krajských kol. Hodnotila například společenský život, aktivity občanů, podnikání, ale i občanskou vybavenost, úspory energií či péči o veřejná prostranství a zeleň.

Letošního 25. ročníku klání se zúčastnilo 206 obcí, což bylo o 22 méně než loni. Vítěze organizátoři vyhlásili  na přehlídce nazvané Jarmark venkova, která je součástí mezinárodního festivalu dětských folklorních souborů Písní a tancem v Luhačovicích na Zlínsku. Na jarmarku se divákům představovali jednotliví finalisté. Cenu veřejnosti získal v internetovém hlasování Sobíňov na Havlíčkobrodsku, koláčovou cenu za nejlepší domácí koláče obdržely Lozice na Chrudimsku.

Vítěz a nositel titulu Vesnice roku 2019 získá finanční odměnu formou dotace od ministerstva pro místní rozvoj 2,6 milionu korun a osobní automobil. Cílem akce je vyzdvihnout aktivity obcí, jejich představitelů a obyvatel, kteří se snaží nejen zvelebovat svůj domov, ale rozvíjejí i místní tradice a zapojují se do společenského života v obci. Loni zvítězilo Dolní Němčí ze Zlínského kraje.

Do finále se dále dostaly Čejetice na Strakonicku v Jihočeském kraji, Morkůvky z Břeclavska v Jihomoravském, Hazlov z Chebska v Karlovarském, Nový Hrádek z Náchodska v Královéhradeckém, Svojkov z Českolipska v Libereckém, Otice z Opavska v Moravskoslezském, Bělotín z Přerovska v Olomouckém a Pačejov z Klatovska v Plzeňském kraji.

 

panda82 ( 15. září 2019 18:32 )

Škoda, že neprošel Bělotín, zasloužil by si to, hodně se tu mění

zlymikes ( 14. září 2019 20:08 )

také jsme byli vesnice kraje. Pak přišel nový starosta stylem no, když se nedokážete na nikom shodnout,tak já to tedy vezmu. A je mrtvo

Zobrazit celou diskusi