Náznak kompromisu v brexitu je slabý

Od červencového nástupu do úřadu až dosud měl britský premiér jedinou jistotu, že příští týden bude asi horší. Řada neúspěchů, včetně rezignace klíčových toryů, vyvrcholila sérií porážek v Dolní sněmovně, k níž se po neděli ještě může přidat soudní rozhodnutí, že když si Boris Johnson vyžádal prodloužit parlamentní přestávku, jednal v rozporu se zákonem.

Komentář Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britský premiér Boris Johnson

Britský premiér Boris Johnson | Foto: Toby Melville | Zdroj: Reuters

Dvě z původně zvažovaných cest, jak řešit krizi spojenou s odchodem Spojeného království z Evropské unie, byly zataraseny, když Dolní sněmovna zavázala premiéra, aby pokud nebude schopen dosáhnout dohody o brexitu, jeho datum, nyní stanovené na poslední říjnový den, znovu odložil, a když poslanci odmítli, aby se předčasné volby konaly podle premiérově chuti, ještě před letošními dušičkami.

Kudy může Boris Johnson hledat únik z bludiště, na jehož stavbě se sám z valné části podílel? Tento týden britští vyjednavači v Bruselu naznačili, že řešením by bylo uspořádání týkající se cel a obchodu, které by zahrnovalo Irský ostrov, jehož sever je součástí Spojeného království a jih samostatnou republikou.

Takové aranžmá by dovolilo odstranit často zmiňovanou irskou pojistku, na níž opakovaně ztroskotala hlasování o brexitové smlouvě za Johnsonovy předchůdkyně Theresy Mayové.

Pohnout se z čím dál hlubších příkopů

Bliklo tu snad světlo v mlze obestírající britské odcházení z Evropské unie? Mluvit o naději by bylo nanejvýš předčasné. Náznaky kompromisu jsou příliš vágní na to, aby bylo možno domyslet, zda zmiňované řešení může dostat technicky proveditelnou, právně závaznou a všestranně přijatelnou podobu.

Musela by s ním totiž souhlasit Irská republika, která má podporu všech zbývajících členů Evropské unie, musela by ji přijmout vláda v Londýně a neposlední řadě i zástupci Severního Irska, kde již řadu měsíců není k dispozici ani regionální vláda zastupující protestanskou i katolickou komunitu, ani regionální parlament.

‚Domněnky, nejpesimističtější scénář.‘ Londýn se po zveřejnění analýzy k brexitu snaží uklidnit veřejnost

Číst článek

Pokud premiér vlády jejího Veličenstva nemá na dosah brexit bez dohody a pokud nemůže uspořádat předčasné volby v co nejbližším termínu, zdá se, že zbývá pouze cesta brexitu s dohodou. To by se však někdo musel pohnout z dosud čím dál hlubších příkopů.

Co se týče Borise Johnsona samotného, dohoda by se mu hodila, ale pouze pod podmínkou, že nepoškodí jeho hlavní, ne-li dokonce jediný cíl, zůstat v premiérském úřadě. Ale on sám se nemůže spolehnout, že ovládá šelmu brexitu, kterou před třemi lety při referendu sám pomáhal odvazovat.

Jakoukoli dohodu s náznakem kompromisu napadne Nigel Farage se svou Brexit Party pod praporem tvrdého brexitu. Záblesk naděje z tohoto týdne se může rychle vytratit a nelze než ocenit suchý humor a pragmatismus majitelky klenotnictví ze severoirského Belfastu Kathleen McGovernové. Ta říká, že na brexit se dokáže připravit rychle, jakmile bude vědět, kdy a jak na něj dojde.

Autor je komentátor Hospodářských novin

Adam Černý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme