Zlaté medaile si z Číny odvezou basketbalisté Španělska, ve finále porazili Argentinu o 20 bodů

Basketbalisté Španělska po třinácti letech slaví titul z mistrovství světa. Ve finále šampionátu v Číně porazili Argentince o 20 bodů 95:75. Bronz vybojovali Francouzi, kteří otočili zápas proti Austrálii.

Peking (Aktualizováno: 16:00 15. 9. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropané měli od úvodních minut navrch a během čtyř minut si vypracovali dvanáctibodový náskok. Argentinci se trápili především v útoku, kde si nevěděli rady s výborně bránícím soupeřem.

Basketbalisté Francie otočili na mistrovství světa zápas proti Austrálii a obhájili bronzové medaile

Číst článek

Po přestávce španělská převaha ještě narostla a po pár minutách ztráceli Argentinci už 21 bodů. Jihoameričanům nepomohlo ani probuzení veterána a nejlepšího střelce Argentiny Luíse Scaly, který ve třetí čtvrtině poprvé bodoval.

Do poslední části šli Španělé s komfortním náskokem devatenácti bodů, který si bez větších problémů hlídali. Na konci zápasu tak na ukazateli skóre svítil výsledek 95:75 pro Španělsko.

Dvaceti body se na vítězství podílel Ricky Rubio, patnáct bodů přidal Sergio Llull a čtrnáct zaznamenal Marc Gasol, který byl už u titulu v roce 2006. Zároveň navázal na červnový triumf v NBA s Torontem. U vítězství na šampionátu před třinácti byl ze španělské soupisky také kapitán Rudy Fernández.

Rubio byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem turnaje a spolu s Gasolem byl vybrán i do nejlepší pětky mistrovství. V ní je doplnili druhý nejlepší střelec šampionátu Bogdan Bogdanovič ze Srbska, Evan Fournier z Francie a argentinský veterán Scola, jenž se po finále v roce 2002 musel už podruhé spokojit pouze se stříbrnou medailí.

Španělé tak slaví svůj druhý triumf na mistrovství světa, předchozí zlato z 2006 bylo zatím jejich jediným cenným kovem. Argentinci vybojovali stříbro podruhé, na zlaté medaile čekají od roku 1950, kdy se hrál šampionát poprvé.

Bronzové medaile si díky povedenému obratu odvezou Francouzi, kteří si v dopoledním zápase o třetí místo nakonec poradili s Austrálií. Český tým skončil šestý, čímž vyrovnal nejlepší umístění z roku 1982.

🇪🇸 THE FIBA BASKETBALL WORLD CUP CHAMPIONS! 🏆

After 13 years, @Baloncesto España 🇪🇸 are back on top of the world! 🎉

¡CAMPEONES UNA VEZ MÁS! 👏

#EspañaGotGame #FIBAWC #ARGESP https://t.co/JRpL1jm2gQ

16:00 – 15. 09. 2019

2417 4370

Mistrovství světa basketbalistů v Číně:
Finále (Peking):
Španělsko - Argentina 95:75 (23:14, 43:31, 47:66)
Nejvíce bodů: Rubio 20, Llull 15, Gasol 14 - Deck 24, Laprovittola 17, Campazzo 11. Fauly: 25:28. Trestné hody: 33/28 - 28/24. Trojky: 6:7. Doskoky: 47:27.

tat, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme