Babiš osvobozen. Šli by Piráti do příští vlády s hnutím ANO? Ivan Bartoš řekl jasné slovo

15.09.2019 12:19

Předseda Pirátů Ivan Bartoš v rozhovoru pro server DeníkN.cz velmi rázně řekl, že vytvářet blok proti Andreji Babišovi (ANO) je nesmysl. Zároveň také uvedl, že by šel společně se svou stranou do vlády s hnutím ANO jen ve chvíli, kdy by v něm nefiguroval právě Babiš.

Babiš osvobozen. Šli by Piráti do příští vlády s hnutím ANO? Ivan Bartoš řekl jasné slovo
Foto: archiv I. Bartoš
Popisek: Předseda Pirátů Ivan Bartoš

Úvodem rozhovoru pro server DeníkN.cz se Bartoš vyjádřil k zastavení trestního stíhání Andreje Babiše (ANO) ve věci Čapího hnízda. „S názorem, který zaznívá a který komentoval pan Erazím (šéf Městského státního zastupitelství v Praze) v tiskovém prohlášení, se neztotožňuji. Trestní stíhání trvalo čtyři roky. Kvůli jeho zastavení proto teď část veřejnosti i někteří politici vyjadřují pochybnosti o nezávislosti justice,“ poznamenal Bartoš. Podle jeho slov by měl Babiš zveřejnit věci ze spisu nebo by o tom měl rozhodovat soud. 

A jak Bartoš vnímá situaci v roce 2021, šli by Piráti do vlády s hnutím ANO? Za jakých podmínek? „Pokud by v čele v té době nebyl Andrej Babiš a pokud by nenominovali ministry, kteří jsou ve střetu zájmů nebo nemají patřičné kompetence a nebyli by dominantní stranou ve vládě. Rozhodně bychom nejednali o vládě, kde bychom byli přívěšek, což je role ČSSD v současné době,“ podotkl Bartoš.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Piráti se v současné době poměrně ostře vyjadřují na adresu předsedy TOP 09 Jiřího Pospíšila, dobré vztahy nejsou ani příliš s ODS. S kým by si tak Bartoš vlastně dokázal představit koalici? „Nevím. V naší povolební strategii je jasně definováno, že budeme jednat s demokratickými stranami, a to vždy děláme,“ poznamenal.

V rozhovoru se také vyjádřil k bloku, o němž před nadcházejícími volbami uvažují ODS, STAN, TOP 09 a KDU-ČSL. „Vytvoření celého antibabiš bloku je ale nesmysl. Zkuste si zajet na Moravu a zeptat se voličů KDU-ČSL, co by si mysleli o spolupráci s ODS? Je tady programová nekompatibilita i jiný elektorát,“ dodal.

Závěrem se pak vyjádřil i k tomu, zda by chtěl být premiérem. „Mám ještě dva roky, abych na sobě pracoval. V tuhle chvíli vedu výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Lídr strany, kterého volí celostranické fórum, je logicky pak i kandidátem Pirátů na premiéra, pokud strana bude o tento post usilovat. Budu-li za dva roky celostátním lídrem, usiloval bych o premiérský post, ale politika je každodenní škola a mám poměrně velký prostor pro růst,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Deb*l. Vím, že mu umře dcera na rakovinu.“ Pavel Novotný našel nové dno

19:19 „Deb*l. Vím, že mu umře dcera na rakovinu.“ Pavel Novotný našel nové dno

I přes těžkosti, které Felix Slováček prožívá ve své rodině, se pro řeporyjského starostu Pavla Novo…