Deset obcí a pražská městská část si zvolily nové zastupitele. Největší zájem byl v Kněžičkách

Desítka obcí a pražská městská část Nedvězí si v sobotu zvolily nové zastupitele. Třeba v Kněžičkách na Nymbursku a Zlaté u Prahy přišly k urně více než tři čtvrtiny voličů, zatímco ve Vsi Touškov na Plzeňsku ani ne čtvrtina. Mandát získalo 51 mužů a 20 žen. Nejstaršímu zvolenému zastupiteli je 71 let a nejmladšímu 25 let. Vyplývá to z údajů, které v neděli zveřejnil Český statistický úřad.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé volí své kandidáty do Evropského parlamentu

Lidé volí své kandidáty do Evropského parlamentu | Foto: Tomáš Adamec

Volby se v některých obcích opakovaly za poslední rok už potřetí. Volilo se tam, kde od loňských říjnových voleb klesl počet zastupitelů pod zákonem stanovený počet, nebo se tam zvolená zastupitelstva po sporech rozpadla.

Kantar pro ČT: komunisté by se historicky poprvé nedostali do sněmovny, volby by vyhrálo ANO

Číst článek

Ve středních Čechách se volby musely zopakovat ve čtyřech obcích, Kněžičkách, Zlaté, Křivoklátu na Rakovnicku a Bernardově na Kutnohorsku. V Kněžičkách účast přesáhla 77 procent. V sedmičlenném zastupitelstvu získalo čtyři křesla uskupení Za lepší Kněžičky a tři sdružení SNK Kněžičky 2019. Účast téměř 77 procent byla také ve Zlaté, kde čtyři mandáty v sedmičlenném zastupitelstvu získalo uskupení Společně pro Zlatou a tři Změna pro Zlatou.

V Křivoklátu přišlo k urně přes 56 procent voličů. Vyhrálo uskupení Nezávislí - SNK a v sedmičlenném zastupitelstvu má tři mandáty. Dva získal Náš Křivoklát a po jednom Lepší Křivoklát a Pro Křivoklát.

Podobná účast jako v Křivoklátě byla i v Bernardově. Lidé tam volili jednotlivé kandidáty. V pětičlenném zastupitelstvu zasedne Libuše Loužilová, Nikola Sobkěvičová, Jan Pavel, Blanka Gajdošová a Bohuslav Kolínský. Nové zastupitele volili lidé i v pražské čtvrti Nedvězí, kde přišlo asi 30 procent voličů. Volit mohli pouze jednu kandidátku - SNK Nedvězí. Složení zastupitelstva se příliš nezmění, jedinou novou tváří je Ivan Nejedlý.

🔊„Nejvyšší zájem voličů zaznamenali v obci Kněžičky, kde k volbám přišlo přes 77 % voličů. Nejmenší zájem o volby naopak projevili voliči v obci Ves Touškov, kde o složení zastupitelstva rozhodlo něco málo přes 23 % voličů,“ říká Eva Krumpová, 1. místopředsedkyně ČSÚ.

01:38 – 15. 09. 2019

1

Ve Vsi Touškově na Plzeňsku dorazilo jen 23,16 procenta voličů. Lidé tam mohli volit jen jedinou kandidátku, uskupení Pro Ves Touškov. V Nekvasovech na Plzeňsku, kde byla také jen jedna kandidátka - uskupení Občané pro Nekvasovy, přišlo 56 procent voličů.

Ve dvou obcích se znovu volilo také na Prostějovsku. Obyvatelé vsí Hruška a Škřípov šli k urnám za poslední rok už potřetí. I přesto třeba ve Skřípově dosáhla účast téměř 76 procent. Čtyři mandáty získalo Sdružení nezávislých kandidátů „Petrova cechu Skřípov"“ a tři Nezávislí kandidáti obce Skřípov. V Hrušce přišlo 48 procent voličů. Čtyři mandáty získalo uskupení Nezávislí „Za Hrušku 2018“ a tři Nezávislí Hruška 2018.

V Újezdečku u Teplic volební účast činila skoro 63 procent. Vyhrálo hnutí Pro lepší Újezdeček, které získalo čtyři mandáty, tři křesla bude mít Sdružení nezávislých kandidátů. V obci Pravy na Pardubicku volilo skoro 67 procent oprávněných voličů a v pětičlenném zastupitelstvu obsadí všechna místa sdružení Pro Pravy.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme