V Mošnově přistál obří transportní letoun C-5M Super Galaxy. Na palubě měl americké vrtulníky

Na ostravském letišti v Mošnově na Novojičínsku přistál ve středu ráno americký obří transportní letoun C-5M Super Galaxy. Spolu s bombardérem B-52, který dorazil už v úterý, bude jedním z velkých lákadel víkendových Dnů NATO a Dnů Vzdušných sil Armády ČR. Zatímco letoun B-52 přilétá na akci pravidelně, C-5M Super Galaxy uvidí návštěvníci poprvé. Letadlo má rozpětí křídel téměř sedmdesát metrů a přepraví až 130 tun nákladu.

C-5M Super Galaxy je největší sériově vyráběný transportní letoun na světě. Podle předsedy pořádající organizace Jagello 2000 Zbyňka Pavlačíka bude letoun jedním z největších lákadel na Dnech NATO, návštěvníci ho uvidí v Mošnově vůbec poprvé. Před deseti lety se tam ukázal jeho předchůdce C-5. 

Stroj je nejmodernější verzí největšího amerického letounu pro těžkou mezikontinentální leteckou přepravu.  Do Mošnova přepravil americké vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. V tuzemském letectvu mají nahradit dosluhující Mi-24/35.

Vrtulník UH-1Y mohli lidé v Mošnově vidět už loni, typ AH-1Z bude na akci poprvé.

Návštěvníci budou mít navíc jedinečnou možnost vidět hned tři americké giganty, kromě C-5M to budou ještě strategický bombardér B-52, který v Mošnově přistál už v úterý odpoledne, a tankovací letoun KC-135.

Dny NATO chystají až sedmdesát dynamických ukázek

Pavlačík řekl, že v Mošnově bude tentokrát nejvíc velkých letounů za dobu trvání akce. „Hodně nás překvapila Kanada, která poprvé v České republice představí svůj tanker Polaris. Německo u nás po třech letech představí transportní letoun A400,“ řekl.

Dny NATO se v Mošnově uskuteční o víkendu 21. a 22. září. Zúčastní se jich vojenské, záchranářské i bezpečnostní jednotky ze sedmnácti zemí. Připraveno je sedmdesát dynamických ukázek, mimo jiné vystoupení tří akrobatických skupin: francouzské Patrouille de France, švýcarského PC-7 Teamu a finských Midnight Hawks. Loni akci navštívilo 220 tisíc lidí.