Pokud si to rodina bude přát, bude mít Karel Gott státní pohřeb, rozhodla vláda

Zpěvák Karel Gott bude mít státní pohřeb, pokud s tím bude souhlasit rodina. Oznámil to ve středu premiér a šéf ANO Andrej Babiš. Státní pohřeb může mít Česko po téměř osmi letech. Naposledy se takovéto pocty dočkal v prosinci 2011 exprezident Václav Havel. Až do pohřbu budou vlajky v Lánech i na Pražském hradě na půl žerdi.

Praha (Aktualizováno: 16:54 2. 10. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Babiš

„Mistře, vážil jsem si Vás. Víc, než dokážu říct,“ napsal premiér Babiš na twitteru. | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: Český rozhlas

„Vláda schvaluje uspořádání státního pohřbu k uctění památky Karla Gotta, v případě souhlasu jeho rodiny. Prioritně akceptujeme a čekáme na vyjádření rodiny, jestli si to bude přát,“ řekl premiér Andrej Babiš po středečním mimořádném jednání vlády.

Zemřel zpěvák a mnohonásobný zlatý slavík Karel Gott. Legendě české pop music bylo 80 let

Číst článek

„Vyhlašuje v den pohřbu Karla Gotta den státního smutku. V tento den bude státní vlajka na úředních a veřejných budovách vyvěšena na půl žerdi nebo stožáru,“ uvedl Babiš. 

Datum zatím není jasné. „Neřešili jsme to, čekáme na vyjádření rodiny,“ dodal premiér. Již před jednáním vlády řekl, že dostal příslib z okolí manželky zesnulého Ivany Gottové, že bude za uspořádání piety ráda.

Také ministr kultury Lubomír Zaorálek z ČSSD již dříve řekl, že rodina by o takovýto pohřeb stála. „Musíme zásadně respektovat to, co chce rodina. Mám ale informaci, že by rodina Karla Gotta stála o takovýto státní pohřeb s poctami,“ řekl Zaorálek.

Státní pohřeb podpořil také prezident Zeman. „Plně podporuje návrh vypravit Mistru Karlu Gottovi státní pohřeb v katedrále a vyhlásit v tento den státní smutek," uvedl hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Státní smutek

  • Státním pohřbem vyjadřuje stát nejvyšší pocty při úmrtí mimořádně významné osobnosti. Instituce tohoto pohřbu není upravena zákonem či jiným právním předpisem. O státním pohřbu obvykle rozhoduje parlament, vláda nebo nejvyšší ústavní činitelé.
  • Samotnému obřadu zpravidla předchází veřejné vystavení rakve s ostatky zemřelého s čestnou stráží a smuteční průvod. Státní pohřeb také obvykle doprovází vojenské pocty a další tradice z vojenského prostředí. Vláda rozhoduje i o vyhlášení státního smutku.
  • Doposud pak vláda vyhlásila jednodenní státní smutek na 14. září 2001 k uctění obětí 11. září 2001. Havárie Tu-154 u Smolenska na dny 17.–18. dubna 2010 a třídenní na dny 21.–23. prosince 2011 k uctění památky Václava Havla.

Ceremoniál by se měl podle Babiše uskutečnit v katedrále svatého Víta. Považoval by to za adekvátní vzhledem k tomu, jak významnou osobností Gott byl. V této katedrále se naposledy konal státní pohřeb bývalého prezidenta Václava Havla. Zádušní mši tehdy v roce 2011 sloužil pražský arcibiskup Dominik Duka.

Zpěvák zemřel v úterý krátce před půlnocí doma v kruhu své rodiny. V polovině září Gott oznámil, že trpí akutní leukémií a ambulantně se léčí.

Gott je nejslavnějším českým zpěvákem populární hudby. Vydal skoro tři stovky alb, první už v roce 1965. Na svém kontě má desítky milionů prodaných desek.

Babiš dopoledne na twitteru uvedl, že považuje Gotta za jednoho z největších Čechů, které měl tu čest zažít: „Karel Gott. Provázel mě od mládí. A každého z nás. Jeden z největších Čechů, které jsme měli tu čest zažít. Zemřel. Věřil jsem, že tu bude navždycky. Je mi to nesmírně líto. Zapálím svíčku a poslechnu si něco od něj z 60. let. Mistře, vážil jsem si Vás. Víc, než dokážu říct.“

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme