Nový brexitový plán? Opozice je nespokojena, chce podusit Johnsona v parlamentu

Britský premiér Boris Johnson čelí tlaku, aby dnes předstoupil před dolní komoru britského parlamentu a její členy informoval o svém nejnovějším brexitovém plánu. Ve středu ho k tomu spolu s řadou dalších poslanců vyzval vůdce labouristické opozice Jeremy Corbyn, který nejnovější vládní návrh na řešení patu kolem takzvané irské pojistky označil za nepřesvědčivý.

Boris Johnson ve středu zaslal Evropské unii oficiální návrh alternativ k problematické irské pojistce, která je součástí brexitové dohody a kterou Londýn odmítá. Británie místo ní navrhla jiná opatření a ujistila, že nepovedou k celním kontrolám přímo na hranici mezi Irskem a Severním Irskem a vzniku nové celní infrastruktury. Severní Irsko by zůstalo součástí unijního jednotného trhu.

EU zatím plán zcela neodmítla, jako tomu bylo při podobných příležitostech v minulosti. Podle zpravodajky BBC, která hovořila s jedním vrcholným unijním představitelem, je unie ohledně vyhlídek na uzavření brexitové dohody nyní o něco optimističtější.

Text teď zkoumají unijní právníci a podle BBC dnes a v dalších dnech čeká britskou vládu smršť doplňujících otázek.

Brexitovou dohodu musí schválit britský parlament, který ji již třikrát odmítl. Obě strany ale tlačí čas, do platného termínu brexitu 31. října zbývá již jen 28 dní.

Související

Více souvisejících

Brexit Boris Johnson Velká Británie Jeremy Corbyn

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 21 minutami

před 46 minutami

před 54 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

Volodymyr Zelenskyj

Nuda. Nezajímavé. Zelenskyj zesměšnil ruského prezidenta Putina

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil komentáře ruského prezidenta Vladimira Putina, které zpochybňují jeho legitimitu, za nudné a nezajímavé. Naopak za nelegitimního označil ruského prezidenta. Uvedl to v rozhovoru, který dnes publikoval kazachstánský server Vlasť.

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 2 hodinami

Češi se probojovali do finále MS v hokeji

Mimořádná zpráva Česká euforie. Národní tým je na MS v hokeji ve finále, zahraje si v Praze

Pokud byl plán svěřenců kouče Radima Rulíka pro semifinále se Švédy nenechat nic náhodě, tak to splnili měrou vrchovatou. Od začátku do konce totiž si šli za jasným cílem, nedat soupeři ani čichnout a dojít tak do vytouženého finále. Svými dvěma brankami režírovali toto neuvěřitelné tažení za vítězstvím jak David Kubalík, tak Lukáš Sedlák, přičemž nejvíc kanadských bodů zaznamenala Nečasova formace, přičemž sám Nečas zaznamenal hned čtyři z nich. A samozřejmě přispěl stále klidně chytající Lukáš Dostál. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Robert Fico

Nemocnice sdělila nové informace o stavu postřeleného Fica

Slovenský premiér Robert Fico se cítí lépe, uvedla dnes odpoledne nemocnice v Banské Bystrici, kde se léčí ze střelných zranění po atentátu z minulého týdne. Ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok v rozhovoru pro RTVS řekl, že premiérův stav je stále vážný, ale stabilizovaný.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Nepravdivé a neslýchané. Izrael se brání obvinění z genocidy v Pásmu Gazy

Úřad izraelského premiéra Benjamina Netanjahua v pátek označil obvinění z genocidy, které vůči Izraeli vznesla Jihoafrická republika (JAR), za nepravdivé a neslýchané. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy