"Je legrační, jak se Babiš chlubí." Opozice krotí nadšení z vyššího ratingu ČR

Vláda nedělá nic pro to, aby měla Česká republika pozitivní rating i ve chvíli, kdy se nebude tolik ekonomicky dařit. V reakci na zlepšení ratingu úvěrové spolehlivosti Česka na úroveň Aa3 agenturou Moody's Investors Service, to uvedl ekonomický expert ODS Jan Skopeček. Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) ČTK řekl, že považuje zlepšení ratingu za pozitivní zprávu, připomíná ale, že Moody's hovoří i o nedořešené otázce stárnutí české populace.

Jan Skopeček připomněl, že v době finanční krize čelily ratingové společnosti kritice za poskytování pozitivních hodnocení "toxickým finančním instrumentům" a spekulovalo se o jejich konci. "Zajímavé, jak jsou zase po letech brané vážně. Nicméně, vylepšovat rating v době ekonomického růstu je snadné, lidé i firmy splácejí své závazky v době konjunktury vždy lépe," uvedl.

Složitější podle něj bylo udržovat rating v období pravicových vlád v době krize. "Je legrační, jak se tím premiér (Andrej) Babiš (ANO) s ministryní financí (Alenou) Schillerovou (za ANO) chlubí," dodal. Představitelé vlády naopak mlčí o řadě zpráv OECD či Evropské komise, které vládu kritizují za dlouhodobou neudržitelnost veřejných financí kvůli chybějící reformě penzí a zdravotního systému, dodal. Kabinet nedělá nic, aby pozitivní ratingy byly i ve chvíli, kdy se nebude tolik ekonomicky dařit, uvedl.

Šéf poslanců TOP 09 Kalousek označil zlepšení ratingu samo o sobě za pozitivní zprávu. "Především pro zahraniční investory, protože jim oznamuje, že investice v ČR bude mít velice nízké riziko," řekl Kalousek ČTK. Přímo ve zprávě agentury jsou však obsaženy i špatné zprávy. "Že nemáme vyřešenou otázku stárnutí populace a že rozpočet svou strukturou snižuje svou odolnost vůči budoucímu možnému ochlazení ekonomiky," dodal.

Předseda Starostů a nezávislých Vít Rakušan soudí, že posun hodnocení je pozitivní. "Ale kroky vlády v tomto ohledu byly minimální. ČR má vyšší potenciál a rozvoji brání právě neochota vlády řešit reformy, které by zajistily dlouhodobou fiskální udržitelnost důchodového systému a systému zdravotní péče," uvedl.

Za velmi pozitivní označil zlepšení předseda KSČM Vojtěch Filip, jehož strana ve Sněmovně toleruje kabinet ANO a ČSSD. "Ukazuje, že se naše ekonomika, ale i politická situace, zlepšuje a že kritika pravicové opozice je absurdní," napsal ČTK v sms zprávě Filip.

"Nadnárodní finančníci považují Českou republiku za spolehlivého dlužníka. Není to žádná zásadní zpráva pro lidi pracující za třetinu německé mzdy nebo pro seniora s důchodem 10.000 korun po 40 a více letech práce," uvedl předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura.

Související

Více souvisejících

ratingy od agentur Jan Skopeček (ODS) Miroslav Kalousek Vojtěch Filip (KSČM) Tomio Okamura Moody´s Andrej Babiš Alena Schillerová Vít Rakušan (STAN)

Aktuálně se děje

včera

Premiér Ukrajiny Denys Šmyhal, lotyšská premiérka Evika Silinová, polský prezident Andrzej Duda, premiér Petr Fiala (ODS), dánská premiérka Mette Frederiksenová, nizozemský premiér Mark Rutte

Česká iniciativa může změnit situaci na frontě, shodli se v Praze lídři pěti zemí

Lídři pěti zemí Evropské unie se dnes v Praze shodli na pokračování vojenské podpory Ukrajiny proti ruské agresi. Na setkání svolaném premiérem Petrem Fialou vyslechli výzvu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského k navýšení a urychlení dodávek munice a protivzdušné obrany, které jsou klíčové pro ochranu ukrajinských obyvatel, měst a kritické infrastruktury. Uvedli to ve společném prohlášení, které zveřejnila Strakova akademie.

včera

Zleva: Frank Lowenstein, John Kerry, Benjamin Netanjahu, Yossi Cohen

"Nechcete ohrozit svou rodinu." Bývalý šéf izraelského Mossadu údajně vyhrožoval hlavní prokurátorce ICC

Bývalý šéf izraelské tajné služby Mossad, Yossi Cohen, údajně vyhrožoval bývalé hlavní prokurátorce Mezinárodního trestního soudu (ICC), Fatou Bensoudové. Na několika tajných schůzkách na ni údajně vyvíjel nátlak, aby zastavila vyšetřování Izraelců kvůli podezření z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti na okupovaných palestinských územích. Uvedl to deník The Guardian, který se odvolává na vysoce postavené izraelské zdroje.

včera

včera

Shein, ilustrační fotografie

Výrobky Shein mohou být zdraví nebezpečné, oznámil Soul

Obří singapurská online společnost zaměřující se na levnou módu prodávanou skrze e-shop, podobně jako Tema a Alibaba, si stále více zasluhuje nechtěnou pozornost kvůli svým prodejním praktikám, vykořisťovatelské pracovní politice a možnému poškození životního prostředí.

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Radoslaw Sikorski

Polsko nevylučuje vyslání svých vojáků na Ukrajinu

Polsko by nemělo vyloučit vyslání vojáků na Ukrajinu, uvedl polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski v rozhovoru, který zveřejnil polský deník Gazeta Wyborcza. Nespecifikoval však, jakou roli by polští vojáci na Ukrajině mohli plnit.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Čapí hnízdo je areál, který se nachází v části obce Dvůr Semtín v katastrálním území Tomice u Votic v obci Olbramovice ve Středočeském kraji, na okraji Přírodního parku Džbány-Žebrák. Areál staveb, určený k rekreačním a odpočinkovým účelům, vlastní podle zdrojů prostřednictvím několika firem politik a podnikatel Andrej Babiš.

Reklamní větev kauzy Čapí hnízdo je definitivně u konce

Reklamní větev kauzy Čapí hnízdo definitivně končí odkladem. Pražské vrchní státní zastupitelství do případu podle informací České televize už podruhé nezasáhne. Policie případ, ve kterém šlo o podezření z daňových úniků, v březnu odložila. 

včera

včera

včera

včera

včera

Z Rafahu kvůli izraelské invazi uteklo přes milion obyvatel

Přibližně milion lidí uprchlo za poslední tři týdny z města Rafah na jihu Pásma Gazy kvůli tamním bojům. Oznámil to podle agentury Reuters v úterý Úřad OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy