Poslední rozloučení s Vlastou Chramostovou bude 14. října v Národním divadle

Poslední rozloučení s herečkou Vlastou Chramostovou bude na jevišti historické budovy Národního divadla v pondělí 14. října v 11.00. Oznámil to mluvčí scény Tomáš Staněk. Už v pondělí pak vznikne na piazzetě zlaté kapličky pietní místo, kam lidé budou moct nosit květiny, svíčky a vzkazy.

Praha (Aktualizováno: 20:52 6. 10. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zemřela herečka Vlasta Chramostová, bylo jí 92 let

Zemřela herečka Vlasta Chramostová, bylo jí 92 let | Foto: Kateřina Šulová | Zdroj: ČTK

„Chystáme uspořádat pohřeb paní Vlasty Chramostové v historické budově Národního divadla,“ uvedl pro Radiožurnál ředitel Národního divadla Jan Burian. Program a seznam řečníků zatím není znám, bude ale podobný, jak tomu bývá v případech, kdy se česká první scéna loučí s významnými osobnostmi.

Rychetský: Pokud si někdo zaslouží pohřeb se státními poctami, je to Vlasta Chramostová

Číst článek

U rakve zesnulého se v takovém případě mimo jiné střídají čestné stráže uměleckých kolegů.

Poslední rozloučení sice začne v 11.00, lidé se ale budou moct přijít rozloučit už o půl hodiny dříve. „V den pohřbu v pondělí 14. října bude budova Národního divadla otevřena o půl hodiny dříve. Bude možnost pokládat květinové dary na forbínu a klaněn se rakvi. V historické budově Národního divadla budou také připraveny kondolenční knihy,“ upřesnil pro iROZHLAS.cz mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk.

Lidé se ale budou moct od pondělí připomenout Vlastu Chramostovou také na pietním místě. 

„Pietní místo k uctění památky Vlasty Chramostové vznikne v pondělí na piazzetě Národního divadla, tedy na náměstí Václava Havla. Bude tam umístěna fotografie, parte a lidé tam budou moci zapalovat svíčky,“ doplnil Staněk.

Pohřeb se státními poctami?

Předseda Ústavního soudu a signatář Charty 77 Pavel Rychetský v neděli uvedl, že pokud si někdo zaslouží pohřeb se státními poctami, je to právě Vlasta Chramostová.

„Opustila nás nejen skvělá herečka, ale i statečná žena, ke které mě vázalo dlouholeté přátelství datované ještě z dob disentu. Pokud si někdo zaslouží pohřeb se státními poctami, je to nepochybně právě Vlasta Chramostová,“ uvedl Rychetský v prohlášení.

‚Nebála se postavit komunistickému zlu'. Významné osobnosti reagují na úmrtí Vlasty Chramostové

Číst článek

O přesné podobě posledního rozloučení s Vlastou Chramostovou bude ještě ministerstvo kultury s Národním divadlem jednat.

Chramostová si ale stejně jako Karel Gott podle ministra kultury Lubomíra Zaorálka z ČSSD pohřeb se státními poctami zaslouží, uvedl pro Právo. Záštitou státu je pak podle něj zatím to, že Národní divadlo je státní institucí.

„Národní divadlo je státní instituce, tady je záštita státu,“ prohlásil Zaorálek. „Nebráním se ale dalším formám, pokud bude řečeno, že jsou vhodné,“ uvedl.

„Nabízíme státní pocty stejně jako v případě Karla Gotta. Záleží ale na aranžmá, které zvolí ti, kteří to připravují,“ prohlásil. „Stát je připraven přijmout další roli, pokud se zjistí, že je v tom aranžmá pro něj prostor,“ dodal.

Podobu pohřbu ale podle svých slov nechává na zástupcích Národního divadla. „Národní divadlo dává jasně najevo, že tohle bere jako něco, co patří jemu. Pokládají to za samozřejmou věc, že podoba obřadu na rozloučení s paní Chramostovou je jejich povinností,“ doplnil Zaorálek.

Pohřeb se státními poctami připravuje vláda ve spolupráci s rodinou pro zpěváka Karla Gotta, který zemřel v úterý. Chramostová zemřela v neděli, bylo jí 92 let.

Nad úmrtím herečky vyjádřili lítost její umělečtí kolegové, politici i souputníci z disentu. Kromě hereckých kvalit ocenili také její občanskou statečnost. Zármutek nad úmrtím Chramostové vyjádřilo také ministerstvo kultury.

„Skvělá divadelní a filmová herečka, jedna z prvních signatářek Charty 77, odvážná žena, vzácný člověk,“ charakterizovalo ji ministerstvo na svém twitteru.

sir, ako, nev, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme