Jourová podala při slyšení v Evropském parlamentu dobrý výkon, míní většina českých europoslanců

Česká kandidátka na místopředsedkyni Evropské komise Věra Jourová z ANO podala před europoslanci přesvědčivý výkon. Podařilo se jí uspokojivě odpovědět na otázky. Tak ji hodnotila ještě během pondělního slyšení řada českých europoslanců. Chvála zněla i od Alexandra Vondry z ODS. Někteří ale vyjádřili konkrétní výhrady. Třeba Mikuláš Peksa z Pirátů pokáral Jourovou za odpověď týkající se zodpovědnosti internetových platforem za zveřejněný obsah.

Brusel Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Věra Jourová

Věra Jourová | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Věra Jourová je dobře připravená, odpověď má na každou otázku, ať jde o transparentnost, ochranu demokracie, svobodu médií i boj s dezinformacemi. Zúročuje své dosavadní zkušenosti z Evropské komise. Věřím, že projde,“ napsala na twitteru Dita Charanzová, která v Evropském parlamentu také reprezentuje vládní hnutí ANO.

Jourová uspěla. Europoslanci ji doporučí do funkce místopředsedkyně Evropské komise

Číst článek

Velmi podobně vystoupení české zástupkyně vnímala i její kolegyně Martina Dlabajová, zvolená za ANO. „Věra Jourová prochází dnešním slyšením hladce. Je připravená a je vidět, že ví, o čem mluví. Byla to dobrá volba a nepochybuji, že dostane od europarlamentu zelenou,“ uvedla na twitteru.

„Projde hladce, předvedla celkem kvalitní výkon. Česko už bylo vytrestáno tím, že dostalo pro nás nevýhodné a nedůležité portfolio. Při slyšení řekla, že svoboda médií a tisku je naše vše. Tak si to zapamatujte,“ poznamenal Alexandr Vondra.

Dotaz na Babiše

Lidovec Tomáš Zdechovský na sociální síti napsal, že výkon Jourové předčil jeho očekávání, protože nabídla řadu konkrétních řešení. „Škoda, že nemá silnější portfolio,“ dodal europoslanec, který rovněž upozornil na to, že Jourová poprvé zaváhala při reakcích na otázky, jak bude komise chránit právní stát v Polsku a Maďarsku.

„Projev a odpověď na první dvě otázky byly skvělé. Pak už to bylo slabší a ztrácelo to dynamiku. Nicméně jsem přesvědčen o tom, že Věra Jourová projde,“ stojí v dalším z jeho twitterových příspěvků.

Jourová čelila otázkám europoslancům. Prohlásila, že hodlá rázně hájit právní stát

Číst článek

Pochybnosti o správné volbě portfolia pro českou eurokomisařku na twitteru vyjádřil i šéf TOP 09 Jiří Pospíšil, na posouzení jejího výkonu to ale podle něj nebude mít vliv. „Paní Jourová je zkušená matadorka, nezaznamenal jsem kritiku v kuloárech, domnívám se, že je velká šance, že bude potvrzena,“ řekl po jednání českým novinářům.

Pospíšil jako jediný český zástupce během „grilování“ položil Jourové otázku, a to v souvislosti s premiérem Andrejem Babišem a jeho výrokem o tom, že si v ČR je možné objednat trestní stíhání.

„Velmi mě mrzelo, že odpověď byla spíše neurčitá a odehrála toto téma do autu,“ řekl europoslanec. „Bude si teď muset vybrat, zda bude o právním státě jen mluvit, nebo za něj bude opravdu bojovat i za cenu toho, že bude v některých členských státech nepopulární,“ dodal.

Peksova kritika

Europoslankyně Michaela Šojdrová na twitteru upozornila na Jourové výrok, že svobodné volby a nezávislost justice jsou kritériem demokracie. „Tak jen doufám, že v České republice demokracie přežije vládu AB,“ poznamenala k tomu lidovecká zástupkyně v EP.

Také ona je ale přesvědčená, že česká kandidátka do komise v pondělí uspěla. „Mám dojem, že si to slyšení užila. Před pěti lety to byla jiná Věra Jourová… teď zná svoji roli… ví, do čeho jde, takže byla mnohem sebevědomější,“ uvedla.

Český poslanec Mikuláš Peksa vytknul Jourové její postoj ohledně zodpovědnosti za obsah na internetu; podle něj tím eurokomisařka směřuje k cenzuře.

„Komisařka nechce trestat konečné příjemce dotací a tvrdí, že čeští státní zástupci jednají nezávisle. To je bohužel implicitní přiznání, že nechá Andreje Babiše uniknout bez trestu za Čapí hnízdo,“ napsal dále Peksa.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme