Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pohřeb Karla Gotta. Jak se s Mistrem rozloučí jeho oficiální fanklub?

Karel Gott, 60. léta
Karel Gott, 60. léta
Foto: Rock for People

S Karlem Gottem, který zemřel před týdnem po těžké nemoci, se v pátek 11. října v Paláci Žofín na Slovanském ostrově rozloučí také jeho oficiální fanklub. Jeho členové se stále rozhodují, jakým způsobem vzdají hold svému oblíbenému zpěvákovi.

Rozloučení s Karlem Gottem se uskuteční nejprve v pátek 11. října od 08:00 do 22:00 v Paláci Žofín na Slovanském ostrově. Tělo zemřelého bude vystaveno na katafalku ve velkém sále, organizátoři očekávají návštěvu až 50.000 lidí, na rozloučení s Waldemarem Matuškou před deseti lety na stejné místo dorazilo přibližně 30.000 jeho příznivců. Následující den se bude konat od 11:00 zádušní mše pro pozvané hosty ve svatovítské katedrále na Pražském hradě.

"Nevíme, jak se sejdeme, protože je mezi námi spousta pracujících lidí a každý může v úplně jinou dobu. Také ještě dolaďujeme pořízení věnců, na které jsme mezi členy uspořádali sbírku," řekla předsedkyně oficiálního fanklubu Karla Gotta Alena Hájková.

Členové fanklubu se sešli v pondělí večer tradičně na Malé Straně v kavárně Čas, kde uctili Gottovu památku. Mezi hosty setkání byli textař Michael Prostějovský nebo zpěvák Karel Kahovec. Mnozí z členů fanklubu již minulý týden navštívili pražskou ulici Nad Bertramkou, kde před Gottovou vilou vzniklo pietní místo se záplavou svíček a květin. Prostranství plánuje město uklidit 14. října.

Fanklub Karla Gotta má přibližně 150 členů, na běžné schůzky, na něž jsou vždy zváni i hosté, se jich schází přibližně třetina. "Když jsme čekali návštěvu Karla, přišly i dvě stovky zájemců," podotkla Hájková. "Další schůzku máme 18. listopadu, pokud budou členové fanklubu chodit, potáhnu to dál," dodala.

Gottovi příznivci se v jeho oficiálním fanklubu sdružují již 45 let, po celou dobu jeho existence je v jeho čele zakladatelka, dnes šestašedesátiletá Hájková. Náplní pravidelných schůzek byla organizační činnost, rozšiřování informací o Gottových koncertech a mediálních výstupech nebo kontakty se zahraničními fanoušky, zejména z Německa, Rakouska a Švýcarska. "Dodnes si se zahraničními fankluby dopisuju, i když tam zájem opadá. Mnoho Gottových fanoušků vzhledem k pokročilému věku zemřelo nebo mají zdravotní problémy," uvedla Hájková.

Mezi nejznámější fanoušky Gotta v zahraničí patří Heidi Bergmannová, předsedkyně fanklubu z německého Wuppertalu. "Heidi se zatím neozvala, nevím, co se děje. Ona je hrozně citlivá, takže Karlovo úmrtí asi nese těžce," podotkla Hájková.

Témata:  Karel Gott Praha

Aktuálně se děje

5. června 2024 21:41

EU chce vyřešit válku v Gaze. Borrell sezval strany k jednání

Šéf diplomacie EU Josep Borrell oznámil v úterý, že oficiálně pozval vysoké diplomatické představitele Izraele k jednání o jejich vzájemných vztazích. Informaci přinesla agentura AFP s odkazem na Borrellovo vyjádření na sociální síti X.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Policie nemohla útoku na FF UK zabránit. Podle inspekce však je prostor pro zlepšení

Žádný z příslušníků policie není podezřelý z trestného činu v souvislosti se zásahem při tragické prosincové střelbě v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, uvedl ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Vít Hendrych na čtvrtečním jednání sněmovního bezpečnostního výboru. Inspekce však vidí prostor pro zlepšení policejní činnosti při podobných událostech.