Noční můra pro Evropu. Vlna uprchlíků, návrat IS, komentuje tisk invazi Turků do Sýrie

Postojem k turecké ofenzivě na severu Sýrie americký prezident Donald Trump zradil své kurdské spojence, a proměnil tak Spojené státy v zemi, na jejíž sliby se nedá spolehnout. V reakci na středeční útok turecké armády na severovýchod Sýrie, kde působí oddíly syrských Kurdů, to dnes v komentářích napsaly evropské noviny.

Nadcházející vývoj v Sýrii by se podle některých listů mohl stát noční můrou i pro Evropu, která by se měla připravit na případný návrat radikálů z Islámského stát (IS) i na novou uprchlickou vlnu.

Podle britského serveru The Independent se Trump dopustil "nevynucené chyby", když dal zelenou turecké "invazi" do severní Sýrie. Americký prezident podle něj "dovolil Turecku, aby si přivlastnilo velkou část území sousedního suverénního státu, zradil důvěru statečných kurdských spojenců, kteří jsou teď vydáni napospas nepřátelskému tureckému režimu, a prakticky se postaral o propuštění někdejších bojovníků teroristické organizace Islámský stát a teroristů, na které Kurdové dosud dohlíželi".

Podle rakouského listu Der Standard bude Trumpovo chování "budíčkem" i pro další americké spojence na Blízkém východě.

Podobně se v komentáři k turecké operaci vyjádřila polská Gazeta Wyborcza. "Spojené státy se staly zemí, jejímuž slovu se nedá věřit a v jejímž čele stojí velikášský podvodník," napsal liberální list. Podle něj takový vývoj není hrozbou jen pro USA, ale i pro jejich spojence včetně těch z NATO.

"Každý případný agresor - od Ankary přes Teherán po Moskvu a Peking - teď chápe, že se naskytla šance, kterou nenechají nevyužitou. A nemusí hned někam posílat tanky. Stačí, aby do Rigy nebo Tchaj-peje vzkázali: 'Chcete se snad spoléhat na americké záruky? Tak to hodně štěstí!'," napsaly polské noviny.

Švédský list Expressen varuje, že by se turecká ofenziva do Sýrie mohla stát pro Kurdy i pro Evropu "noční můrou" a to v podobě "masakrů, osvobozených bojovníků IS a nových uprchlických vln". "Toto vše bohužel není nerealistické. A pro Evropu a Švédsko je nejvyšší čas, aby zareagovaly na Trumpovu nárazovou syrskou strategii," napsaly švédské liberální noviny.

Reakci EU na tureckou operaci Pramen míru dnes v komentáři kritizoval švýcarský list Neue Zürcher Zeitung. "Výzvy šéfky unijní diplomacie Federiky Mogheriniové, aby 'všechny strany konfliktu' zanechaly nepřátelských akcí, znějí bezmocně a navíc groteskně - jakoby kurdská milice YPG, kterou chce (turecký prezident Recep Tayyip) Erdogan 'vymazat', měla na ofenzivě stejnou vinu; a jakoby Evropa již zapomněla, které skupiny v Sýrii měly největší podíl na porážce 'chalífátu' IS," napsaly prestižní švýcarské noviny.

Také francouzský list Le Républicain Lorrain varoval, že by se Evropa mohla vrátit "do bludného kruhu atentátů řízených na dálku z Bagdádího chalífátu". Pokud to nechce, měla by podle novin zvýšit tlak na tureckého "spojence" z NATO. Návrat islamistického terorismu do Francie hrozí právě v okamžiku, kdy země pohřbívá jeho zatím poslední čtyři oběti, dodal Le Républicain Lorrain s odkazem na čtyři mrtvé zaměstnance pařížské policejní prefektury, které před týdnem ubodal jejich radikalizovaný kolega.

Nizozemský list Trouw upozornil, že ofenziva vyvolala v Turecku "obvyklou nacionalistickou euforii". "Jestli existuje něco, čím se dá rozhádaná turecká společnost sjednotit, pak je to válka... Přesně, jak řekl zakladatel turecké republiky Mustafa Kemal Atatürk: 'Turecko není národ s armádou, ale armáda s národem.'," napsaly noviny Trouw.

Související

Více souvisejících

Islámský stát (IS) uprchlíci Kurdové Donald Trump Syrská krize Turecko

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

včera

včera

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

včera

včera

Na Ještěd se vrátí lanovka. Město schválilo její novou podobu, bude delší

Na Ještěd bude v budoucnu opět jezdit lanovka. Liberecké zastupitelstvo ve čtvrtek schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy, která se před necelými třemi lety zřítila. Nová lanovka bude mít jednu kabinu na dvou lanech a prodlouženou trasu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy