Senát filozofické fakulty ke smlouvě s Home Creditem: Vedení univerzity by mělo vyvodit osobní odpovědnost

Akademický senát Filozofické fakulty Univerzity Karlovy se usnesl, že smlouva s Home Creditem „poškodila dobré jméno univerzity“. Žádá proto po rektorovi Tomáši Zimovi, aby vyvodil osobní odpovědnost. Členka senátu Olga Lomová pro iROZHLAS.cz uvedla, že usnesení bylo přijato jednomyslně. Senát podle ní řešil nejen znění smlouvy ale i pověst firmy, jež poskytuje zejména nebankovní úvěry. Home Credit ještě před jednáním senátu od smlouvy odstoupil.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Filosofická fakulta Univerzity Karlovy.

Filosofická fakulta Univerzity Karlovy. | Zdroj: Profimedia

V minulých dnech se na nejstarší českou univerzitu snesla kritika kvůli partnerské smlouvě, kterou 30. září podepsala se společností patřící do investiční skupiny Petra Kellnera. Univerzita od Home Creditu měla během tří let dostat 1,5 milionu korun. Firma sice ve čtvrtek po kritice od smlouvy odstoupila, přesto ji ale řešil akademický senát.

Home Credit ruší smlouvu s Univerzitou Karlovou. ‚K tomu jsme směřovali,‘ řekl rektor po kritice kontraktu

Číst článek

„Akademický senát Filozofické fakulty Univerzity Karlovy konstatuje, že uzavření výše zmíněné smlouvy bylo selháním vedení univerzity, které by z tohoto selhání mělo vyvodit osobní zodpovědnost,“ stojí v prohlášení, které fakulta uveřejnila ve čtvrtek na svých webových stránkách.

„Pan rektor by měl bedlivě zvážit, proč k tomu došlo a měl by vyvodit důsledky k tomu, že už se nic takového nebude dít,“ vysvětlila členka senátu Olga Lomová pro iROZHLAS.cz s tím, že konkrétní požadavky nespecifikovali.

Důvody kritiky

Zástupcům fakulty vadilo zejména celkové podnikatelské zaměření společnosti, která poskytuje nebankovní půjčky. „Konstatovali jsme, že se to neshoduje se zásadami, které má Univerzita Karlova ve svém etickém kodexu,“ řekla profesorka.

Členové senátu ale kritizovali i konkrétní znění smlouvy, které by podle Lomové mohlo ohrozit akademické svobody. Shodli se i na tom že smlouva byla napsaná „nevyváženě a asymetricky“. „Jednoznačně poskytovala Home Creditu mnoho výhod například v propagačních činnostech, které nebyly kompenzované výhodami na straně Univerzity Karlovy,“ doplnila Lomová. Další kroky v souvislosti s tímto kontraktem prozatím akademický senát neplánuje.

Filozofická fakulta se od smlouvy distancovala už ve středu, kdy ji kritizoval i profesor Jiří Přibáň z univerzity v Cardiffu, univerzita podle něj ztratila morální kredit. Univerzita Karlova už ve středu uvedla, že smlouva žádným způsobem neporušuje zásady akademických svobod. Poté, co Home Credit ve čtvrtek odstoupil od smlouvy, ale rektor Tomáš Zima řekl, že události posledních dní směřovaly k tomu, aby škola udělala totéž.

Prohlášení Akademického senátu Univerzity Karlovy | Zdroj: Prinscreen z webových stránek Filozofické fakulty Univerzity Karlovy

Dominika Kubištová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme