Česko se loučilo s Karlem Gottem. Na pražský Žofín přišlo během pátku přibližně 49 000 fanoušků

Na pražském Žofíně dnes těsně před půlnocí skončilo veřejné rozloučení se zesnulým zpěvákem Karlem Gottem. Naposledy se mu přišlo poklonit zhruba 49 000 lidí, řekl provozní ředitel paláce Žofín Jan Hrubý. Do Velké sálu se nakonec dostali všichni zájemci, kteří vystáli frontu. Čekací doba se pohybovala průměrně kolem dvou hodin. Vzpomínková akce se uskutečnila bez komplikací v poklidné a důstojné atmosféře.

Sledovali jsme online Praha (Aktualizováno: 23:57 11. 10. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Do Velkého sálu žofínského paláce, kde byla vystavena Gottova rakev, u které celý den stáli vojáci čestné stráže, přišli lidé všech generací, z různých koutů republiky i ze zahraničí. Poslední, kdo vstoupil do budovy, byla paní Maria z Prahy.

Smuteční místnost fanoušci zaplnili květinami. Věnce a květinové koše tam byly také od Gottovy rodiny, firem a veřejných institucí. Všechny květinové dary budou nyní převezeny do Kinského zahrady. Pražský magistrát a pátá městská část v zahradě zřídila pietní místo. Přístupné bude do nedělní půlnoci.

První lidé začali ke Slovanskému ostrovu přicházet už ve čtvrtek odpoledne, v pátek časně ráno se vytvořila fronta přes přilehlý most Legií až na Janáčkovo nábřeží na protějším břehu Vltavy.

Veřejné rozloučení s oblíbeným zpěvákem provázejí bezpečnostní opatření a dopravní omezení, služby posílili zdravotníci či policisté. Uctít Gottovu památku mohli lidé také od 10.00 na novém pietním místě v Kinského zahradě na Smíchově.

Článek pokračuje pod online reportáží:

Kudy na Žofín?

Cesta ke vstupu do paláce Žofín, kde bylo možné se s oblíbeným zpěvákem rozloučit, byla vymezena ploty. Lidé se do ohrazeného prostoru dostanou jedině na jeho konci, tedy na Janáčkově nábřeží v úrovni tramvajové zastávky Újezd.

Pro nejrychlejší přesun doporučoval Dopravní podnik využití „žluté linky B pražského metra“ s výstupem ve stanici Anděl a následně přesun tramvají číslo 9, 15 a 20 do zastávky Újezd. Provoz všech linek metra, především však linky B, byl v pátek mezi 7.00 a 24.00 hodinou posílen.

Ze žofínského Paláce, potažmo Slovanského ostrova lidé odcházeli druhou stranou, tedy směrem ke Galerii Mánes. Prošli přes ostrov a vycházeli přes průchod v budově Mánesu, kolem tamní restaurace. Dostali se tak na Masarykovo nábřeží, odkud budou mohli odjet metrem z nedaleké stanice Karlovo náměstí.

Kvůli poslednímu rozloučení s Gottem je pro řidiče od čtvrteční do páteční půlnoci uzavřeno Masarykovo nábřeží, tedy úsek od Jiráskova mostu k Národnímu divadlu, uvedla ve středu pražská policie.

Zádušní mše

V sobotu v 11.00 hodin se uskuteční soukromé rozloučení s Gottem v Chrámu svatého Víta, zádušní mši bude sloužit Dominik kardinál Duka, arcibiskup pražský. Ceremoniál a přístup do katedrály je pouze na zvláštní pozvánku.

Mši ale bude možné sledovat na velkoplošné obrazovce umístěné na třetím nádvoří Pražského hradu. Přístup na třetí nádvoří bude pro veřejnost zajištěn výhradně z Hradčanského náměstí branou na čtvrté nádvoří od 8.00 hodin, až do naplnění kapacity třetího nádvoří.

Karel Gott zemřel po boji s leukémií v úterý 1. října těsně před půlnocí. Bylo mu osmdesát let.

pj, jak, dok, tch, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme