Fotbalová senzace v Edenu. Českou výhru nad Anglií zařídil vítěznou trefou debutant Ondrášek

Čeští fotbalisté otočili kvalifikační duel o postup na Euro 2020 proti Anglii a výhrou 2:1 bodově dotáhli svého soupeře na čele skupiny A. O vítězství rozhodl v 85. minutě při svém debutu v národním týmu útočník Zdeněk Ondrášek.

Praha (Aktualizováno: 22:36 11. 10. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladimír Darida (vlevo) v souboji s Declanem Ricem

Vladimír Darida (vlevo) v souboji s Declanem Ricem | Foto: DAVID W CERNY | Zdroj: Reuters

„Podobnou gólovou premiéru jsem měl i v Norsku a v Americe, takže jsem navázal. Je to neuvěřitelné, možná poprvé jsem viděl svého tátu se slzami v očích,“ řekl šťastný střelec Ondrášek po zápase v rozhovoru pro Českou televizi.

Češi prohrávali už od páté minuty a pomalu začaly ožívat vzpomínky na březnový debakl 0:5 ve Wembley.

Utkání Česko - Anglie jsme sledovali on-line.

Sterling se přiřítil po levé straně do vápna, kde mu podtrhl nohu Masopust a sudí Skomina ukázal na penaltový puntík. Exekuce se ujal Harry Kane, který svůj poslední pokutový kop za výběr Albionu neproměnil, tentokrát ale zamířil na jistotu doprostřed brány a nedal Vaclíkovi šanci.

To ale bylo v první půli ze strany suverénů kvalifikační skupiny všechno. Naopak, v deváté minutě se po rohovém kopu ocitl na zadní tyči nehlídaný Jakub Brabec a kolenem dopravil míč do sítě. Pro plzeňského stopera to byla první reprezentační trefa.

Čeští fotbalisté byli aktivnějším týmem a Patrik Schick mohl po čtvrthodině hry rozjásat Eden podruhé. Po dalším rohu ale nevtěsnal svou hlavičkou v krkolomné pozici mezi tři tyče.

Útočník Ondrášek si do reprezentace veze dobrou formu. V posledním zápase základní části dal dva góly

Číst článek

Po změně stran začali být nebezpeční i Angličané, hrozili zejména náběhy za obranu v podání rychlíků Sterlinga a Sancha. Jedno takové sólo zneškodnil Sterlingovi až včasným výběhem a následným pohotovým zákrokem Vaclík.

Po hodině hry napřáhl z dálky Masopust, střela ve vzduchu zaplavala a Pickford s vypětím všech sil vytáhl míč na roh. Chvíli nato vystřídal na hrotu útoku Patrika Schicka Zdeněk Ondrášek, který si ve třiceti letech odbyl debut v národním týmu.

A právě novic v dresu se lvíčkem na prsou si v 85. minutě odstoupil od obránců a poslal Masopustovu zpětnou přihrávku do protipohybu Pickforda.

„Na hřiště jsem měl jít s tím, abych napadal, podržel vepředu balón. A pak s tím nejdůležitějším, dát gól. Kluci to neuvěřitelně odmakali a nedali Angličanům ani chvíli oddechu,“ řekl Ondrášek.

Závěr už si svěřenci trenéra Šilhavého pohlídali a připravili Angličanům první kvalifikační porážku po 43 zápasech.

ČR - Anglie 2:1 (1:1)
Branky: 9. Brabec, 85. Ondrášek - 5. Kane z pen. Rozhodčí: Skomina - Praprotnik, Vukan (všichni Slovin.). ŽK: Jankto - Rose, Sterling, J. Henderson. Diváci: 18.651.

Sestavy:
ČR: Vaclík - Coufal, Čelůstka, Brabec, Bořil - Masopust (90. Zmrhal), Souček, Darida, Král, Jankto (82. Kopic) - Schick (65. Ondrášek). Trenér: Šilhavý.
Anglie: Pickford - Trippier, Keane, Maguire, Rose - J. Henderson, Rice (88. Abraham), Mount (72. Barkley) - Sancho (73. Rashford), Kane, Sterling. Trenér: Southgate.

Černá Hora - Bulharsko 0:0

Skupina B:
Portugalsko - Lucembursko 3:0 (1:0)
Branky: 16. Silva, 65. Ronaldo, 89. Guedes.

Ukrajina - Litva 2:0 (1:0)
Branky: 29. a 58. Malinovskij.

Skupina H:
Turecko - Albánie 1:0 (0:0)
Branka: 90. Tosun.

Andorra - Moldavsko 1:0 (0:0)
Branka: 64. Vales. ČK: 55. Ginsari (Mold.).

Island - Francie 0:1 (0:0)
Branka: 66. Giroud z pen.

mov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme