Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Turci hrozí Kurdům: Stáhněte se 30 kilometrů od hranic. Armáda obsadila strategickou dálnici

Autor: ČTK, tva - 
12. října 2019
11:04

Syrské opoziční síly podporované Tureckem v pátek ve čtvrtý den turecké ofenzivy proti Kurdům dosáhly strategické dálnice na severozápadě Sýrie. Oznámila to turecká agentura Anadolu. Dálnice M-4 spojuje syrská města Manbidž a Kámišlí a leží zhruba 30 kilometrů jižně od turecké hranice.

Turecko tvrdí, že cílem jeho operace je vyčistit oblast v severní Sýrii u jeho hranic od teroristů, za něž označuje kurdské milice YPG. Chce tam také vytvořit 30 kilometrů široké pásmo, kam hodlá převézt z Turecka velkou část ze 3,6 milionu syrských uprchlíků.

Exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) v pátek oznámila, že počet zabitých bojovníků z řad syrských Kurdů vzdorujících turecké invazi vzrostl na 74, většina z nich zahynula v oblasti města Tall Abjad. Podle nejnovější bilance, kterou oznámil šéf SOHR Ramí Abdar Rahmán, bylo od středečního zahájení turecké ofenzivy zabito také 49 bojovníků syrských povstaleckých skupin stojících na straně turecké armády.

Erdogan: Ať se Kurdové stáhnou 32 kilometrů od hranice

Počet civilních obětí bojů dosáhl podle Rahmána 20, většina civilistů přišla o život také v Tall Abjdu, pohraničním městě, které je jedním z klíčových cílů turecké vojenské operace, uvedla SOHR podle agentury Reuters.

Turecké síly v pátek zesílily ostřelování druhého hlavního cíle operace, města Rás al-Ajn, hlásí zpravodaj Reuters sledující situaci z tureckého hraničního města Çeylanpinar. Nad oběma městy přelétávají vojenské letouny.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek podle agentury AP prohlásil, že Ankara nezastaví svou vojenskou akci, dokud se bojovníci kurdských milicí YPG nestáhnou za linii 32 kilometrů od hranice.

Americký ministr obrany Mark Esper v pátek popřel, že USA opouštějí syrské Kurdy, své spojence v boji proti islámským radikálům. „Neopustili jsme Kurdy. To chci jasně říci,“ řekl Esper novinářům. „Nikdo nedal této turecké operaci zelenou - právě naopak. Velmi tvrdě jsme na všech úrovních naléhali, aby Turci nespouštěli tuto operaci.“

Jsou ve hře sankce proti Turecku?

Esparovo prohlášení bylo podle AP zřejmě zamýšleno jako podpora argumentu administrativy prezidenta Donalda Trumpa, že udělala všechno, co bylo v jejích silách, aby Turky od záměru invaze na sever Sýrie odradila. A když se to nepodařilo, nezbyla jí žádná jiná možnost, než stáhnou některé americké jednotky od hranice.

Mnozí označují omezené stažení amerických vojáků za hrubou chybu. Dokonce i někteří z nejloajálnějších Trumpových republikánských podporovatelů to ostře kritizovali jako rozhodnutí, které otevřelo dveře turecké invazi. Někteří označují Trumpův krok za zradu kurdských bojovníků, kteří s velkými ztrátami na životech stáli po boku amerických sil v boji proti samozvanému Islámskému státu.

V pátek Trump podepsal dokument umožňující zavést sankce proti Turecku.

gabreta ( 12. října 2019 18:23 )

Co nemá lehkýho? Potřebuje základny v Turecku proti Rusákovi, tak stahnul ocas! Jen vytrubuje bláboly o sankcích, který stejně nevyhlásí, protože Osman na jeho kecy kašle a dělá si co chce!! A Rada bezpečnosti OSN jakbysmet!! Kašpaři. Jo udělat to Rusák, to by byl jinej humbuk!!

bre-burda ( 12. října 2019 13:17 )

Když je Turecko členem NATO, tak to jim naši vojáci pojedou na pomoc, ne? Musí přece splnit spojeneckou povinnost.

marais ( 12. října 2019 12:14 )

Co má vlastně Erdogan za lubem? Údajně tam chce převézt uprchlíky, ale předem vše rozmlátí a zmasakruje? Už teď uprchlo před ním 100 tis. lidí a kam odešli ?

Zobrazit celou diskusi