TAJNÉ FOTO ze sledovačky stíhaného muže. Neuvěříte, která politička vystoupila z jeho auta. Tento materiál otřese nejen Prahou

14.10.2019 14:20

AKTUALIZOVÁNO O VYJÁDŘENÍ MICHAELY KRAUSOVÉ (16:08) V průběhu několika minulých týdnů se v médiích postupně objevovaly spekulace o nadstandardních vztazích společnosti JCDecaux a Pirátské strany. Byť jednotliví členové Pirátské strany všechna korupční nařčení popírali, tak se spekulace nyní proměnily na tvrdá fakta. Z policejních zdrojů totiž unikly fotografie trestně stíhaného technického ředitele společnosti JCDecaux Tomáše Tenzera, na kterých se tajně schází s předsedkyní pražských Pirátů a členkou pražského zastupitelstva Michaelou Krausovou. Přitom na pirátském webu, kde jsou zveřejňovány všechny schůzky členů strany, není o těchto tajných setkáních ani slovo. A jsou to právě Piráti, kdo stojí v čele pražského magistrátu, který má v nejbližší době vypsat výběrové řízení na nového provozovatele městského mobiliáře, který v současné době provozuje právě JCDecaux. Tenzer stejně jako jeho zaměstnavatel JCDecaux přitom už stojí před soudem právě kvůli korupčním pletichám. Další soudní stání s Tenzerem a JCDecaux bude před Obvodním soudem pro Prahu 1 již 23. října.

TAJNÉ FOTO ze sledovačky stíhaného muže. Neuvěříte, která politička vystoupila z jeho auta. Tento materiál otřese nejen Prahou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michaela Krausová

Technického ředitele francouzské společnosti JCDecaux Tomáše Tenzera obvinila policie z trestného činu v souvislosti s údajnou korupcí na Praze 1. Technický ředitel se tehdy údajně domlouval s místostarostou Prahy 1 Michaelem Valentou z ODS. Podle policejních odposlechů se společně domlouvali na parametrech výběrového řízení na pronájem reklamních ploch. Zakázku JCDecaux nakonec získala a místostarostovi společnost vyplatila 200 000 Kč – za konzultace. 

Anketa

Stal se Karel Gott slavným ,,z rozhodnutí strany a vlády", jak tvrdí Jaroslav Hutka?

6%
94%
hlasovalo: 20891 lidí
Zároveň se spekulovalo o nestandardních vztazích JCDecaux a Pirátské strany. Jak se nyní ukázalo, tak původní spekulace nebyly vůbec liché, naopak se potvrzují v ještě větší míře, než jak se to původně jevilo. Z policejního vyšetřování totiž unikly fotografie, na kterých je Tenzer zachycen spolu se šéfkou pražských Pirátů a zastupitelkou hlavního města Prahy Michaelou Krausovou. Kromě funkce šéfky pirátského zastupitelského klubu na pražském magistrátu je Krausová i nechvalně proslulá svými pornografickými sériemi s malířským válečkem a s okurkou, které je možné volně dohledat na internetu.

Zároveň se však jedná o oficiální přítelkyni Jakuba Michálka, dvojky v Pirátské straně. I to je velmi zajímavá okolnost, protože podle policejních zdrojů Krausová udržuje intimní poměr kromě Michálka i právě s obviněným Tenzerem. ParlamentníListy.cz v minulosti informovaly o podivném chování Krausové, která se podle svědectví magistrátní úřednice snažila za každou cenu prosadit nyní trestně stíhaného Tenzera do magistrátní komise pro městský mobiliář. Připomeňme také, že v rámci loňské volební kampaně poskytla společnost JCDecaux Pirátům své reklamní plochy se slevou 60–75 procent. 

Psali jsme: „To jsem nezažila ani za Béma s Janouškem, co ta mladá udělala!“ PL zachytily okamžik, kdy se pirátka Krausová pokoušela pomoct soukromé firmě jednoho boháče z centra Prahy

O schůzkách na webu Pirátů ani slovo

O tom, že se mezi Tenzerem a Krausovou jednalo zřejmě o tajné schůzky, svědčí i fakt, že se o nich neobjevuje žádná zmínka na webu Pirátů, který jinak dokumentuje všechny schůzky členů strany. Transparentnost je přitom jednou z proklamací, na které si Piráti velmi zakládají. Za normálních okolností musí členové strany podle interních pravidel sepsat z jakékoli schůzky záznam, ve kterém uvedou, s kým se sešli a co bylo předmětem jednání. Krausová však ale zjevně netušila, že Tenzer je v hledáčku policie. Nicméně Piráti často ze svých původních prohlášení zásad ustoupí. Připomeňme například předvolební heslo o tom, že odmítají kumulace funkcí a s nikým takovým nebudou spolupracovat, přičemž konkrétně jejich koaliční partner Jan Čižinský jich měl přes deset, a rozhodně není sám. 

JCDecaux chce v tichosti prodloužit nevýhodnou smlouvu na městský mobiliář

Anketa

Patří Zdeněk Bakala za mříže?

86%
14%
hlasovalo: 80658 lidí
Firmě JCDecaux v roce 2021 končí exkluzivní smlouva na prodej reklamy na městském mobiliáři v hlavním městě Praze. Vedení magistrátu opakovaně tuto smlouvu označilo pro město za jednoznačně nevýhodnou, a proto se rozhodlo ji neprodloužit. Navíc, smlouva má charakter tzv. smlouvy koncesní – a ta dle stanoviska Úřadu pro hospodářskou soutěž bez výběrového řízení vůbec nejde prodloužit. Město proto začalo připravovat transparentní výběrové řízení, ve kterém má být vybrán nový provozovatel městského mobiliáře. Kvůli stávající smlouvě totiž přichází o desítky milionů korun ročně. Zatímco JCDecaux utrží na mobiliáři několik stovek milionů ročně, podle našich informací hlavnímu městu odvádí zhruba 12 milionů korun za rok.

Připravované výběrové řízení na mobiliář je tak další obrovskou ranou pro JCDecaux, protože aktuální rozsudek označil za neplatnou smlouvu dcery JCDecaux, společnosti Rencar, s Dopravním podnikem hlavního města Prahy. Tímto rozsudkem přišlo jednorázově JCDecaux v České republice o obrat ve výši více než 100 milionů korun. Díky tomuto výraznému oslabení tak není vyloučeno, že společnost JCDecaux ani nebude schopna předložit konkurenceschopnou nabídku v připravované soutěži na městský mobiliář. Proto se snaží výběrové řízení co nejvíce oddalovat a vynutit si prodloužení této smlouvy z devadesátých let, která firmě zajišťovala astronomické příjmy, a to bez jakéhokoli výběrového řízení.

Koho ještě zasáhne korupční chobotnice?

Podle dalších informací, uniklých z policejního vyšetřování, není Krausová sama, s kým se trestně stíhaný Tenzer pravidelně stýká. Dále by to mělo být několik úředníků a představitelů pražského magistrátu a jednotlivých městských částí. V policejních spisech má v této souvislosti figurovat údajně i starosta jedné z pražských městských částí. Zatím ale není jasné, jestli se jedná o představitele Pirátů nebo o politika zvoleného za jinou politickou stranu.

Reakce Michaely Krausové:

V momentě, kdy se objevily informace o trestním stíhání pana Tenzera, jsem s ním přerušila veškeré kontakty a odkázala jsem ho, aby se v případě jeho jakýchkoliv budoucích podnětů, obrátil na gesčně příslušného radního v oblasti jeho podnikání, tedy Jana Chabra (TOP 09), případně na naše protikorupční analytiky.

V evidenci schůzek se jméno pana Tenzera nevyskytuje, podstata naší schůzky se totiž netýkala zájmů společnosti JCD vůči magistrátu. V době, kdy jsem ještě neznala okolnosti týkající se stíhání pana Tenzera, jsem v dobré víře s dotyčným hovořila jako s whistleblowerem.

Je evidentní, že probíhá boj společností jako JCD či Bigboard o zakázku na městský mobiliář, a tyto společnosti vrhají špínu i na ostatní ve snaze získat lukrativní zakázku. Ujišťujeme Pražany, že zakázka bude vysoutěžena transparentně a nenecháme se podobnými snahami o diskreditaci zastrašit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: B. Richterová a T. A. Nový

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…