Hlavní navigace

Německo nebude firmě Huawei předem zakazovat účast v tendrech na stavbu 5G sítí

14. 10. 2019

Sdílet

Mobilní síť - 5G - BTS - anténa Autor: Depositphotos

Čínská firma Huawei nedostane v Německu preventivní zákaz účasti v tendrech na stavbu 5G sítí. Podle agentury Reuters to vyplývá z informací o tzv. „bezpečnostním katalogu“, který má německá vláda brzy zveřejnit. 

Dokument má obsahovat pravidla pro stavbu mobilních sítí nové generace a Německo v něm z budoucích výběrových řízení nevyčlení žádného konkrétního dodavatele, píše agentura s odvoláním na vládní představitele. „Nepřijmeme žádné preventivní opatření týkající se konkrétního hráče nebo firmy,“ potvrdil podle Reuters mluvčí vlády Steffen Seibert

Materiál nicméně bude po dodavatelích vyžadovat splnění určitých podmínek a získání certifikace, že firma nepředstavuje bezpečnostní rizika. Potvrzení má vydávat německý úřad pro kybernetickou bezpečnost (Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik, BSI). 

Pokud firma certifikací neprojde, budou mít operátoři zákonný důvod ji z výběrových řízení vyřadit.

Rizika spojená s budováním 5G sítí formulovala nedávno vydaná evropská zpráva o bezpečnostních rizicích 5G sítí. Podle tuzemského Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) materiál mimo jiné konstatuje, že „(…) sítě 5. generace jsou čím dál více založeny na softwaru. To s sebou nese řadu bezpečnostních problémů, jako je například nízká kvalita vývoje kódu v rámci dodavatelského řetězce. U rizik spojených s dodavateli také zpráva explicitně zmiňuje hrozby v podobě instalace tzv. zadních vrátek (tedy skrytých cest, jimiž se lze do systému dostat) ze strany rizikových aktérů.“ Mluví také o nutnosti prověřit jednotlivé dodavatele.

Členské státy Evropské unie mají do konce roku připravit návrh opatření pro zmírnění rizik.

Našli jste v článku chybu?
  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor aktuality

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).