Skoro dva tisíce bytů a největší park ve městě. Praha má s Rohanským ostrovem velké plány

Rohan City

Rohan City Zdroj: Sekyra Goup

Kancelářský dům Rohanské nábřeží
kancelářský dům Rohanské nábřeží
Rohan City
Rohan  City
Rohan City
9
Fotogalerie

Největší park v Praze, 1750 nových bytů a pět tisíc pracovních míst. Tak by podle územní studie architekta a urbanisty Pavla Hniličky mohla vypadat nová čtvrť v sousedství pražského Karlína. 

"Přeměna takto rozsáhlé lokality nenastane ze dne na den, ale bude probíhat postupně v několika etapách. Ta první začne již příští rok, přičemž realizace nového parku a hlavní části bytové zástavby proběhne v letech 2030 až 2040," přibližuje studii Petr Hlaváček, náměstek primátora hlavního města Prahy pro územní rozvoj.   

Území Rohanského ostrova má rozlohu 44 hektarů, výškou i objemem naváží nové rezidenční i administrativní budovy na současnou zástavbu v a okolí.

Prohlédněte si vizualizace:

Po více než sto letech se rovněž území vrátí jeho původní podoba ostrova, a to v rámci vybudování nového říčního kanálu jakožto protipovodňových opatření. Na území s rozlohou přes 100 tisíc metrů čtverečních vznikne největší park v Praze a hlavní odpočinková zóna v lokalitě. Projekt již má stavební povolení.

V lokalitě se rovněž uvažuje o vzniku nového mostu, jeho přesná poloha ale zatím není vymezena. "Aktuálně probíhá změna územního plánu, která je vymezena široce a v následujícíh měsících bude předmětem jednání, "přibližuje Ondřej Boháč, ředitel Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy s tím, že jde o hlavní veřejnou investici v území.

Největší část území patří Praze. Další část mezi páteřní cyklotrasou a Rohanským nábřežím (zhruba 200 tisíc metrů čtverečních) je také ještě ve vlastnictví hlavního města Prahy, v minulosti však metropole podepsala smlouvu se společností Sekyra Group za účelem využití pro novou rezidenční výstavbu. Na tu již existuje platné stavební povolení.

Chystanou proměnu bývalého vltavského ostrova na novou pražskou čtvrť představuje výstava v Centru architektury a městského plánování (CAMP), která se koná od 15. října do 20. prosince tohoto roku.