Boje v Sýrii nevyhnutelně povedou k obnově IS, varuje Francie. Obavy má i šéf NATO

Kroky Turecka a Spojených států v Sýrii budou mít vážné důsledky pro celý region a nevyhnutelně umožní teroristické organizaci Islámský stát (IS) obnovit svou činnost v Sýrii a možná také v Iráku. Sdělil to dnes francouzský premiér Edouard Phillipe.

Francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian prohlásil, že v brzké době bude jednat s představiteli Kurdů a Iráku o tom, jak zabezpečit věznice s tisíci bojovníků IS, jež Kurdové střeží na severu Sýrie. Turecko proti nim po odsunu amerických vojáků zahájilo 9. října ofenzívu s cílem vytlačit kurdské oddíly od hranice a vytvořit tam bezpečnostní pásmo pro návrat syrských uprchlíků.

Le Drian prohlásil, že turecká ofenzíva v severní Sýrii znehodnocuje pětiletý boj proti IS. "Islámský stát nezanikl, jeho bojovníci nejsou mrtví. Jsou v táborech a věznicích a čekají jenom na chybu ostrahy, aby uprchli," řekl Le Drian v rozhovoru s listem Le Figaro. "Když nebudou tyto tábory dostatečně střežené, budou (členové IS) jednat rychle. Velmi brzy se sejdu s iráckými a kurdskými představiteli, abychom bezpečnost táborů zajistili," řekl dnes ministr v parlamentu.

"Je to zničující pro naši bezpečnost a nevyhnutelně to povede k tomu, že se na severu Sýrie a možná i na severozápadě Iráku znovu objeví IS," shrnul situaci Phillipe. Obvinil USA, že jednostranným rozhodnutím stáhnout americké vojáky tureckou ofenzívu podpořily.

Také generální tajemník NATO Jens Stoltenberg vyjádřil obavu, že boje v Sýrii ovlivní boj proti IS. "Obávám se dopadů na to, čeho jsme dosáhli v boji proti našemu společnému nepříteli, proti Islámskému státu," řekl. "Považuji za mimořádně důležité, abychom udrželi, co jsme už vybojovali," dodal v Londýně po jednání s britským premiérem Borisem Johnsonem.

O situaci chce znovu jednat Rada bezpečnosti OSN, která se minulý čtvrtek neshodla na textu, jenž požadoval, aby Turecko ofenzívu ukončilo. O novou schůzi dnes požádaly Belgie, Německo, Francie, Polsko a Británie a počítá se s tím, že se členové rady sejdou ve středu.

Související

Více souvisejících

Islámský stát (IS) Édouard Philippe Jean-Yves Le Drian Jens Stoltenberg Turecko Sýrie Francie USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy