Kurdi a Turci se vzájemně obviňují z použití chemických zbraní

Na severu Sýrie, kde operuje turecká armáda, se šíří informace o použití chemických zbraní. Arabsko-kurdská koalice SDF, proti které je operace namířena, již dříve obvinila Turky z použití fosforu při bombardování. Agentura SANA nyní citovala kurdské lékaře, podle kterých mohli být lidé z města Rás al-Ajn, které ošetřili, zasaženi chemikáliemi. Ankara ale odmítla použití chemických zbraní, naopak obvinila z jejich využití Kurdy. SDF ohlásila, že se nadále soustředí jen na boj s tureckými silami a ukončí operace proti organizaci Islámský stát. Ta tvrdí, že již situaci využila pro osvobození několika internovaných radikálů.

K předchozímu obvinění arabsko-kurdské koalice SDF, podle které Turecko použilo při bombardování obytných částí města Rás al-Ajn fosfor, se nyní přidala prohlášení lékařů z nedalekého města Hasaká. Podle syrské agentury ANSA ošetřili popálené lidi, kteří uprchli z Rás al-Ajnu a domnívají se, že mohli být zasaženi chemikáliemi.

Turecký ministr obrany Hulusi Akar jednoznačně popřel, že by Ankara použila chemické zbraně. „Všichni vědí, že chemické zbraně nejsou v arzenálu turecké armády,“ řekl a zároveň obvinil z jejich využívání kurdské oddíly.

Kurdi žádají o koridor pro zraněné civilisty, kvůli bojům s Turky ukončili operace proti IS

Agentura AFP uvádí, že od začátku turecké ofenzivy přišli Kurdové o kontrolu nad 120 kilometry pohraničního území. V Rás al-Ajnu probíhají tvrdé boje, podle Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) ovládla turecká armáda a její spojenci již polovinu města. Novináři, kteří jsou na turecké straně hranice, informují, že z města je stále slyšet palba a výbuchy bomb.

Kurdská správa severovýchodní Sýrie vyzvala k vytvoření bezpečného koridoru „k evakuaci mrtvých a zraněných civilistů“, kteří v Rás al-Ajnu uvázli. 

Koalice SDF ohlásila, že kvůli bojům s Turky a protureckými milicemi musela zastavit své operace proti teroristické organizaci Islámský stát. „V minulosti jsme upozornili, že se pro nás boj proti IS stane druhořadým, pokud na nás zaútočí Turecko. Ten případ nyní nastal. Zmrazili jsme všechny své aktivity proti IS,“ řekl jeden z velitelů SDF Maslúm Abdí kurdské agentuře Firat.

Takzvaný Islámský stát vzápětí oznámil, že z jednoho tábora v Sýrii, kde Kurdové střeží islamisty, osvobodila „jednotka vojáků chalífátu“ několik žen. Jejich tvrzení ale zatím nikdo nepotvrdil. Už v neděli se objevila zpráva, že se z jednoho tábora v Sýrii podařilo uprchnout 800 lidí, mezi nimiž byli příbuzní bojovníků IS.

SDF má přitom slíbenou podporu Damašku. Syrský prezident Bašár Asad řekl ve čtvrtek státním médiím, že jeho země odpoví na tureckou agresi „všemi přípustnými způsoby“.

Po týdnu bojů stovky mrtvých

Turecká operace v syrském přihraničí probíhá již přes týden, podle kurdské správy oblastí na severu Sýrie při bojích zahynulo 218 civilistů, SOHR potom uvádí, že o život přišlo 203 bojovníků SDF a 171 členů protureckých milic. Počet civilních obětí je však podle ní třikrát nižší, než tvrdí kurdské zdroje. Ankara potom připouští pouze dvacet civilních obětí, z jejich smrti viní Kurdy. Zároveň turecká armáda oznámila, že padlo šest jejích vojáků.

Před boji podle různých zdrojů uprchlo 160 až 300 tisíc lidí, zamířili do částí Sýrie, kde se nyní nebojuje, nebo i za hranice do Iráku.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan řekl, že operace bude pokračovat, dokud nebude v pohraniční zóně široké 30 kilometrů vytvořen bezpečný prostor pro návrat syrských uprchlíků z Turecka. Agentura Reuters citovala nejmenovaného tureckého představitele, podle něhož operace pokračuje rychle a její první fáze by mohla skončit do 13. listopadu, kdy má podle původních plánů Erdogan navštívit Washington. Co přesně chce Turecko do tohoto data v Sýrii získat, však zdroj agentuře neřekl.

Šéf Erdoganova úřadu pro rozpočet Naci Agbal prohlásil, že Turecko zřejmě přesune další peníze do svého rozpočtu a bude z nich financovat projekty na vybudování ubytovacích kapacit pro syrské uprchlíky na syrské straně hranice.

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Cavusoglu řekl, že Rusko slíbilo Ankaře, že u hranice nebudou v budoucnu kurdské oddíly YPG. „Pokud Rusko spolu se syrskou armádou vytlačí YPG z té oblasti, nebudeme proti,“ řekl. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí prohlásila, že kontrola nad hranicí by měla připadnout Sýrii.