Vražda Jána Kuciaka: prokuratura podala obžalobu na Kočnera a tři další obviněné. Pátý uzavřel dohodu

Slovenská prokuratura podala obžalobu na čtyři lidi kvůli vraždě novináře Jána Kuciaka. Je mezi nimi i kontroverzní podnikatel Marian Kočner. Sedmadvacetiletého investigativního novináře Kuciaka a jeho snoubenku Martinu Kušnírovou zastřelili v jejich domě na západě Slovenska. Mezi obžalovanými je údajný vrah a jeho dva komplicové, Marian Kočner si podle vyšetřovatelů smrt novináře objednal.

Bratislava (Aktualizováno: 11:21 21. 10. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slovenský podnikatel Marián Kočner

Slovenský podnikatel Marián Kočner | Zdroj: Profimedia

Pátý obviněný Zoltán Andrusko uzavřel s prokurátorem dohodu o vině a trestu už minulý týden. 

Obžaloba byla podána pro šest skutků, z toho dvě úkladné vraždy. V případě prokázání viny před soudem hrozí obžalovaným až doživotí. Slovenskou agenturu TASR o tom informovala mluvčí Úřadu speciální prokuratury Jana Tökölyová, informuje deník Sme.

V případu vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové padly první obžaloby. Speciální prokurátor je podává na Mariana Kočnera a další tři osoby. Zprostředkovatel vraždy Zoltán Andrusko podepsal ještě v pátek na prokuratuře dohodu o vině a trestu. @iROZHLAS.cz @Radiožurnál @Český rozhlas Plus

10:37 – 21. 10. 2019

5 13

Podle vyšetřovatelů Kuciakovu vraždu, při které byla v jeho domě v obci Veľká Mača nedaleko Trnavy loni 21. února zastřelena také reportérova snoubenka, si objednal kontroverzní podnikatel Marian Kočner, který za Kuciakovu vraždu zaplatil nejméně 70 000 eur (téměř 1,8 milionu korun).

Objednávku podle dostupných informací Alena Zsuzsová předala Andruskóovi, který najal bývalého vyšetřovatele Tomáše Szabóa a bývalého vojáka Miroslava Marčeka. Policie původně jako vraha označila Szabóa, později se ke střelbě přiznal Marček, jenž dříve v případu vystupoval jako vrahův řidič.

Kuciakova vražda loni v únoru vyvolala na Slovensku největší protesty od roku 1989. Na jejich základě odstoupil z pozice premiéra Robert Fico, kterého nahradil jeho stranický kolega Peter Pellegrini.

luc, pan, pj, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme