Šéf Pentagonu přijel do Iráku, jedná o vojácích stahovaných ze Sýrie

Američtí vojáci, kteří se stahují ze Sýrie, budou v Iráku jen čtyři týdny. Po dnešním setkání s šéfem Pentagonu Markem Esperem to oznámil irácký ministr obrany Nadžáh Šammarí. Esper přijel do Iráku, aby tam jednal o vojácích, které Spojené státy do této země stahují ze sousední Sýrie. Bagdád dal tento týden najevo, že nedal povolení, aby Američané na iráckém území zůstali. Ostré prohlášení vymezující se proti setrvání amerických vojáků v Iráku dnes vydal také irácký premiér Ádil Abdal Mahdí.

Šammarí po setkání s Esperem podle agentury AP řekl, že americká vojska Irákem jen projíždějí a do čtyř týdnů budou pryč.

Mark Esper, který v minulých dnech navštívil Afghánistán a Saúdskou Arábii, novinářům řekl, že vojáci se stahují do západního Iráku, odkud budou bojovat proti teroristům z Islámského státu a pomáhat bránit Irák. V úterý pak prohlásil, že v Iráku nezůstanou trvale a nakonec budou přesunuti do USA.

Šammarí dnes také řekl, že Esper přicestoval na pozvání iráckých představitelů. Obě strany se prý shodly, že Američané stahovaní ze Sýrie Irákem jen projíždějí a zamíří buď do Kuvajtu, do Kataru nebo do USA, a to v časovém období, které nebude delší než čtyři týdny. Podle Šammarího už do Iráku dorazila letadla, která americký kontingent přepraví jinam.

Irácký premiér Mahdí dnes oznámil, že Bagdád v souvislosti s příchodem amerických vojáků do Sýrie podniká veškeré dostupné kroky podle mezinárodního práva. Potvrdil tak starší stanovisko irácké vlády. "Už jsme vydali oficiální prohlášení, v němž uvádíme, že podnikáme veškerá mezinárodní právní opatření. Žádáme mezinárodní společenství a OSN, aby v záležitosti plnily své role," uvedl dnes odpoledne premiér v prohlášení poté, co se setkal s americkým ministrem obrany Esperem.

Spojené státy vedly v roce 2003 invazi do Iráku, v níž se v této zemi vystřídalo přes 400.000 amerických vojáků. Dodnes tam je na základě americko-irácké dohody americký kontingent čítající 5000 vojáků. V Sýrii působilo 1000 Američanů, kteří pomáhali syrským Kurdům v boji proti islámským radikálům.

Prezident Donald Trump na začátku října oznámil, že Spojené státy ze Sýrie stáhnou své vojáky. Turecko pak za tři dny zahájilo ofenzivu v severní Sýrii a Washington je kritizován za zradu na syrských Kurdech, kteří byli jejich partnery v boji proti IS. Teď americká administrativa zvažuje ponechání části vojáků na syrském severovýchodě u ropných polí, ale Kreml už avizoval, že by se tato oblast měla vrátit pod kontrolu Damašku.

Související

Více souvisejících

Mark Esper Americká armáda (U.S. ARMY) Irák Ádil Abdal Mahdí

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

včera

včera

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

včera

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy