Británie bude muset navrhnout svého eurokomisaře, řekla nová šéfka komise von der Leyenová

Pokud bude Británie po 31. říjnu stále členem Evropské unie, bude Londýn muset navrhnout svého zástupce v nové Evropské komisi. Podle agentury Reuters to ve středu uvedla budoucí předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová po příletu na návštěvu do Finska.

Helsinky Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová | Foto: Viktor Daněk | Zdroj: Český rozhlas

Funkční období stávající komise pod vedením Jeana-Clauda Junckera mělo původně skončit 31. října. Nová Evropská komise se ale kvůli neúspěchu navržených komisařů z Francie, Rumunska a Maďarska v nominačním řízení ujme funkce nejdříve v prosinci.

Britští poslanci podpořili prováděcí zákon k brexitové dohodě, ale neschválili vládní harmonogram

Číst článek

„Musíme jednat postupně. Zaprvé tady byla otázka odkladu (brexitu), což se vyvíjí dobře,“ řekla Ursula von der Leyenová novinářům v metropoli Finska, které v současné době Evropské unii předsedá. Británie minulý týden požádala o odklad brexitu o tři měsíce, tedy do 31. ledna příštího roku.

Finský premiér Antti Rinne ve středu uvedl, že velká většina zemí Evropské unie, „možná dokonce všechny“, s posunutím brexitu souhlasí. Zatím však nebylo rozhodnuto, o kolik by se setrvání Británie v Evropské unii mělo prodloužit, diplomaté o věci mají v Bruselu jednat v pátek.

„Musí se vyřešit délka odkladu... A pokud po 1. listopadu bude Británie stále v Evropské unii, pak ji samozřejmě požádám, aby vyslala svého komisaře,“ dodala von der Leyenová.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme