Ranní přehled podle Bloombergu: Vyšetřování Donalda Trumpa a první den Lagardeové v čele ECB

Denní monitor

Denní monitor Zdroj: Profimedia.cz

Web E15 přináší přehled důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Vyšetřovaný Trump

Rezoluci, která stanoví další průběh vyšetřování prezidenta Donalda Trumpa, schválila americká Sněmovna reprezentantů. Pro její schválení bylo 232 zákonodárců, proti vystoupili všichni republikáni. Celá situace může vést až k podání ústavní žaloby. Vyšetřování se vede především kvůli Trumpově údajnému zneužití pravomoci hlavy státu v souvislosti s tlakem na Ukrajinu ohledně vyšetřování bývalého demokratického viceprezidenta Joea Bidena a jeho syna.

Corbyn jako špatná volba

A znovu americký prezident v akci. Tentokráte, když prohlásil, že pokud by v prosincových předčasných volbách ve Velké Británii vyhrál šéf Labouristické strany Jeremy Corbyn, bylo by to pro zemi špatné. Uvedl to v rozhovoru pro rádio LBC. Zároveň vyzdvihl a ocenil současného premiéra Borise Johnsona. 

Lagardeová v čele ECB

Christine Lagardeová stojí první den v čele Evropské centrální banky. Francouzska vystřídala v čele instituce itala Maria Draghiho. Za své hlavní cíle v čele ECB označuje udržení cenové stability, dvouprocentní inflační hranici a boj proti klimatickým změnám. „Osobně si myslím, že každá instituce by měla riziko klimatických změn a ochranu životního prostředí řadit mezi klíčové body svého poslání,“ řekla nedávno v Evropském parlamentu.

Obchodní dohoda srazila akcie

Obavy z nadcházející americko-čínské obchodní dohody srazily americké akcie směrem dolů. Nejistota převážila i nad silnými výsledkovými listinami firem Apple a Facebook. Na devizovém trhu zlevňoval dolar.