Měsíc po smrti Karla Gotta: U Bertramky znovu hoří desítky svíček

Před vilou zesnulého zpěváka Karla Gotta na pražské Bertramce znovu hoří desítky svíček. Fanoušci je sem přinášeli u příležitosti dne Památky zesnulých, který připadá na 2. listopad. Lidé sem květiny, svíce i dary nosili ještě dnes v podvečer. K domu přicházeli pěšky i přijížděli auty. Místem Gottova posledního odpočinku bude hřbitov Malvazinky v Praze 5, pomník tu ale zatím nemá.

Na chodníku před vilou Gottových byly v neděli kromě hořících svíček také řezané květiny, květiny v květináčích i sušené kytice. Mezi nimi ležely fotografie a vzkazy pro oblíbeného zpěváka, na nichž se opakuje věta: "zůstaneš v našich srdcích". Lidé ve vzkazech mysleli také na Gottovu manželku Ivanu, které přáli hodně sil. Na chodník fanoušci položili také drobné dárky.

Gottova urna bude uložena, jak zpěvák chtěl, na hřbitově Malvazinky, který je vzdálen od vily na Bertramce zhruba kilometr. "Přál si odpočívat tam, kde prožil velkou část svého života, kde to měl rád a kde se cítil doma," informovala Ivana Gottová veřejnost na konci října. Konkrétní místo na hřbitově oznámí později.

Karel Gott zemřel 1. října, bylo mu 80 let. Léčil se s akutní leukémií. Jeho úmrtí bylo oznámeno o den později a lidé začali k vile na Bertramce přinášet svíce a květiny. Dary do několika dní zaplnily ulici, město ji nechalo v polovině října uklidit. Ivana Gottová dříve uvedla, že si vzkazy a dárky ponechá.

Na zpěváku počest by některé místo v Praze mohlo nést jeho jméno. Místopisná komise rady hlavního města doporučila čtyři možnosti pojmenování veřejného prostranství. Návrhy Praha projednává s Gottovou rodinou. Konečné rozhodnutí o případném pojmenování místa má městská rada.

Související

Signatář Charty 77 Daniel Kroupa nechce soudit umělce, kteří podepsali Antichartu sloužící k dehonestaci opozice. Rozhovor

Umělci před 45 lety morálně selhali. Z Anticharty se někteří pokoušeli vylhat. Gott sehrál režimu trapnou roli, říká Kroupa

Podlehli tlaku komunistického režimu a nechali se jím ostudně zneužít. Přesně před 45 lety morálně selhali umělci, především herci, když v Národním divadle v pátek 28. ledna 1977 podepsali Antichartu, která dehonestovala opozici, jež na sebe upozornila občanskou iniciativou Charta 77 kritizující systém. O týden později 4. února 1977 v pražském Divadle hudby normalizátory podpořili i textaři, hudebníci a zpěváci včetně Karla Gotta. Někdejší signatář Charty 77 Daniel Kroupa dovede pochopit, že někteří měli vážné důvody k tomu, aby špatný skutek v podobě Anticharty udělali. „Mrzí mě, když se z toho někteří lidé i po letech pokoušeli vylhat a při tom se do té hanebnosti propadali ještě hlouběji. Gott sehrál režimu trapnou roli. Chtěl zpívat, mít se dobře,“ říká v exkluzivním rozhovoru pro EuroZprávy.cz bývalý politik Daniel Kroupa.

Více souvisejících

Karel Gott Bertramka

Aktuálně se děje

před 39 minutami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

před 1 hodinou

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Osm zraněných, desítky poškozených budov. Na ukrajinské frontě v noci opět útočila letadla i drony

Ukrajinské systémy protivzdušné obrany zničily 17 z 20 útočných dronů, které Rusko nasadilo na ukrajinské území. Informovala o tom agentura Reuters. Drony byly zničeny nad oděským regionem na jihu Ukrajiny.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy